Woonwagenbewoners uit Elst voor rechter om ontruiming

Woonwagenbewoners uit Elst voor rechter om ontruiming

ARNHEM – Bewoners van de caravans die sinds 11 oktober naast het milieuterrein in Elst staan, stonden vrijdag in de rechtszaal in Arnhem. Hier probeerden zij de rechter te overtuigen om hun actie als betoging te zien. De woonwagenbewoners staan namelijk illegaal op een veld om aandacht te vragen voor het tekort aan woonwagenstandplaatsen in de gemeente.

Cultuur behouden

Een belangrijk argument van de bewoners was dat het om een protest gaat dat een maatschappelijk probleem aankaart. Volgens hen blijkt dit uit spandoeken die er hangen waar onder andere op staat: "Wij bezetten om onze cultuur te behouden," wat refereert naar de woonwagencultuur in zijn algemeenheid. Ook komt het naar voren in wat de media over de manifestatie schreef. Deze zou het bestempeld hebben als onderdeel van een groter geheel. Verder voerde de advocaat van de bewoners aan dat het een gecoördineerde actie is. Een van de bewoners benoemt dat er op dit moment op 37 plekken vergelijkbare acties door woonwagenbewoners gehouden worden. Dit zou besproken zijn via een gezamenlijke WhatsApp groep.

Tekst gaat verder onder de video.

Regionaal verband

Advocaat Meijer, die het college van Burgemeester en Wethouders van Overbetuwe vertegenwoordigt, is het niet eens met de aanname dat het een gecoördineerde actie is om aandacht te vragen voor het landelijke probleem. Hij is van mening dat dit een manifestatie is om druk op de gemeente te zetten om de bewoners snel een plek aan te wijzen. Daarnaast zou de gemeente er al alles aan doen om een plek te vinden. Op dit moment wordt er geïnventariseerd in de verschillende gemeentes in Zuid-Gelderland wat de behoefte aan woonwagenstandplaatsen is. Als dit proces is voltooid, moet er "in regionaal verband" gekeken worden naar waar deze plaatsen moeten verschijnen. Op de vraag over wanneer dit klaar is antwoordt hij: "Ik denk dat het best een jaar kan duren."

Overbetuwe

In een reactie laat de gemeente Overbetuwe na de rechtszaak weten dat ze eerder al op verzoek van de rechter heeft besloten om 'handhavende maatregelen' uit te stellen tot na de uitspraak van de rechter. Dit wordt voortgezet. Verder wilt de gemeente niet op de uitspraak vooruitlopen. 

Niet zo maar weg

De familie vond vooral het argument dat zij alleen maar voor hun eigenbelang opkomen, moeilijk te slikken. Na de rechtszaak vertelde de dochter van de familiewoordvoerder mevrouw Klopgieter dat het een verdraaiing van woorden is. Wat duidelijk is, is dat de woonwagenbewoners niet zonder slag of stoot zullen wijken. Dit blijkt ook uit de woorden van Klopgieter die zij aan het begin van de zaak al uitte: "Wij zijn geboren en getogen in een woonwagen en ik wil ook sterven in een woonwagen."

De rechter doet dinsdag uitspraak.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}