Extra geld voor kleedkamers Spero: BBO stelt vragen

Extra geld voor kleedkamers Spero: BBO stelt vragen

ELST – Burger Belangen Overbetuwe heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders vanwege de financiële steun die voetbalclub SV Spero ontvangt. De club is al twee jaar bezig met het verbouwen van kleedkamers en nu blijkt er een ton tekort te zijn door 'onvoorziene omstandigheden.'

Daarom komt de het college van de gemeente Overbetuwe de club te hulp met 50.000 euro. BBO vindt dat dit anders had moeten gaan. 

Vragen

Ard op de Weegh, raadslid voor Burger Belangen Overbetuwe zegt dat er vragen gesteld zijn, niet omdat de club genoeg geld heeft gekregen maar vanwege de manier waarop het college er mee om gegaan is: “Er is hier al zo veel geld in gestoken, en ik ben de laatste die zal zeggen ‘je moet het niet doen’, maar het is toch een traject waar de gemeenteraad zo bij betrokken is geweest, waar zo veel geld in omgaat, vind ik dat de wethouder in ieder geval eerst bij de raad terug had moeten komen voordat hij dit geld besteed had.”

Tekst gaat verder onder de video.

De kleedkamers waren in slechte staat en boden niet genoeg capaciteit aan de ongeveer 1.400 leden van de voetbalclub. Om dit mogelijk te maken ontving de club in 2016 400.000 euro van de gemeente voor het neerzetten van een nieuwe kleedaccomodatie. Ook ging de voetbalclub zelf aan de slag om door middel van clubacties fondsen te werven. In 2017 leenden de Elster voetballers 350.000 euro waarvoor de gemeente garant staat. Nu blijkt dat de ooit op 850.000 euro geraamde bouwkosten een ton duurder uitvallen.

Onvoorziene kosten

Onvoorzien waren de extra kosten niet. De eerste raming was in 2015 gemaakt door een lokaal bouwbedrijf. Op basis daarvan verstrekte de gemeente financiering voor het project. Maar eind 2015 bleek dat het bouwbedrijf geen interesse meer had in het project en moest Spero de markt op om een nieuwe bouwer te vinden. Een groep aannemers had interesse in het project en noemde 901.000 euro als totale kostenplaatje. Maar deze bedrijven gingen failliet, dus kon de bouw van de kleedkamers nog steeds niet van start gaan. Uiteindelijk maakte één van deze bedrijven een doorstart en werd een andere installateur gevonden. De totale bouwsom werd echter weer hoger, ditmaal vanwege gestegen bouwkosten.

Omdat de extra 100.000 euro niet zomaar opgebracht kunnen worden, besloot het college van Overbetuwe in de week van 25 september om de club tegemoet te komen in de helft van dat bedrag. Hierdoor kan de constructie van de kleedkamers afgemaakt worden.

Inzet

Over de eigen inzet van de club valt niet te twisten. Ze hebben een deel van de werkzaamheden zelf uitgevoerd, zoals het plaatsen van de gevelbekleding en de lichtkoepels. Ook schilderden vrijwilligers het gebouw en deden zij een reeks andere klussen om de kosten van het project te drukken. In totaal werd er 150.000 euro opgehaald door middel van promotie- en clubacties en andere vormen van crowdfunding.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}