Hans van Delft (1946-2020): Voor altijd de Grote Dikke Leider van NEC

Hans van Delft (1946-2020): Voor altijd de Grote Dikke Leider van NEC

NIJMEGEN – Hans van Delft is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden. De ondernemer was tussen 1997 en 2006 voorzitter van NEC en werd bij zijn afscheid benoemd tot erevoorzitter van de club en ereburger van Nijmegen. In al die jaren drukte Van Delft zeker zijn stempel op NEC en de stad en tot het einde bleef hij betrokken.

De Grote Dikke Leider, zo werd Van Delft door de fans van NEC liefkozend genoemd. Sinds zijn aftreden in 2006 kreeg de club tot op heden nooit meer zo'n boegbeeld als hij en rustig is het sindsdien ook zelden geweest. Als oud-voorzitter liet Van Delft meermaals zijn ongezouten mening weten over wat er allemaal misging, dat er geen visie was. In zijn tijd als voorzitter klom NEC op in de Eredivisie en werd Europees voetbal behaald, maar werden ook controversiële beslissingen genomen. Wat als een paal boven water stond, was dat één iemand de baas was: Hans van Delft.

Wie nu een nostalgisch verhaal verwacht over hoe een kleine jongen aan de hand van zijn vader de trappen van de oude Goffert besteeg, komt bedrogen uit. Van Delft was op jonge leeftijd met andere dingen bezig. Hij hield meer van tennis en was druk met het bedrijf van zijn vader, de papierfabriek Depa. Bij NEC kwam hij niet, toch zou hij later de club voorgoed veranderen. Voordat dat zover was, richtte Van Delft zich op zakendoen. Na het overlijden van zijn vader ging hij met Depa internationaal, vooral naar Azië. Het leverde Van Delft een grote liefde voor het continent op, 'en er is nog nooit een Chinees geweest die mij heeft belazerd', zei hij daar later lachend over. Het bedrijf groeide en groeide, tot Van Delft in 1989 naar eigen zeggen een offer you can't refuse kreeg. Vanuit Koeweit werd een bod gedaan op Depa en het bedrijf werd verkocht. Daarna richtte Van Delft zich op vastgoed.

Dit portret werd geschreven door de collega's van ForzaNEC.nl. Klik hier om verder te lezen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}