NEC geeft voorsprong weg en vliegt uit bekertoernooi

NEC geeft voorsprong weg en vliegt uit bekertoernooi

ROTTERDAM – Voor NEC zit het bekertoernooi er al op. De Nijmegenaren leken dinsdagavond dankzij Anthony Musaba Excelsior uit te schakelen, maar gaven de voorsprong weg en verloren na verlenging in Rotterdam: 4-2. Zo strandt NEC in de eerste bekerronde, waar het Excelsior vorig seizoen nog uitschakelde.

Zoals verwacht kozen de trainers van NEC voor een andere opstelling dan afgelopen vrijdag tegen MVV. Bart van Rooij, Rens van Eijden en Ole Romeny kregen rust, terwijl Mart Dijkstta en Tom van de Looi geblesseerd waren. Daardoor startten Terry Lartey Sanniez, Frank Sturing, Tom Overtoom, Etien Velikonja en Musaba. Dankzij laatstgenoemde kende NEC een droomstart op Woudestein. Al in de derde minuut opende Musaba de score. Excelsior-keeper Alessandro Damen greep in op een voorzet van Lartey Sanniez, maar was kansloos op de rebound van Musaba: 0-1.

Tekst gaat verder onder de video.

Excelsior-trainer Ricardo Moniz spaarde juist geen spelers en stelde zijn sterkst mogelijke basis op, maar daar was in de beginfase weinig van te zien. Na de 0-1 was Jellert van Landschoot dicht bij een tweede Nijmeegse treffer, maar een verdediger verwerkte zijn inzet tot corner. De eerste poging van de thuisploeg volgde pas halverwege de eerste helft toen Joël Zwarts meters naast schoot. Tussendoor was Josef Kvida geblesseerd geraakt en begon Van Eijden aan de warming-up. De aanvoerder verving Kvida na ruim een half uur ook.

Voordat NEC moest wisselen waren er nog wel wat kansen te noteren. Rai Vloet schoot van afstand naast, terwijl spits Stijn Meijer later langs zijn tegenstander snelde en voorlangs vuurde. Branderhorst moest pas in actie komen toen Meijer Kvida voorbijging en een poging waagde. De doelman bracht prima redding. Richting de rust kwam NEC er nog een paar keer goed uit. Jonathan Okita scoorde uit buitenspelpositie en zag zijn treffer dus afgekeurd worden. De vleugelaanvaller testte Damen daarna nog. De doelman van Excelsior bracht ook redding op een poging van Van Landschoot.

Tweede helft

Vlak na rust was het al snel raak voor Excelsior. Kort nadat een treffer van Meijer wegens buitenspel werd afgekeurd, kopte verdediger Thomas Oude Kotte de bal tegen de touwen uit de eerste Rotterdamse corner van de wedstrijd van de voet van Dogucan Haspolat. Zo stond het weer gelijk, maar heel lang was dat niet het geval. Halverwege de tweede helft sloeg Musaba opnieuw toe. De rechtsbuiten kapte na een pass van Zian Flemming zijn tegenstander uit en schoof de bal in het doel voor zijn tweede goal van de avond.

Hoewel Excelsior met de sterkste opstelling speelde, creëerden de Kralingers niet veel kansen. NEC werd gevaarlijk via Lartey Sanniez, die Musaba hoopte te bereiken maar zijn voorzet gekraakt zag worden door een verdediger. Even later eindigde een poging van Bas Kuipers in de handen van Damen. Excelsior zag via Elias Mar Omarsson nog wel een schot geblokt worden. Vervolgens ging Man of the Match Musaba naar de kant voor Randy Wolters. Zo leek NEC het duel uit te spelen, maar dat lukte niet. In de slotfase scoorde invaller Thomas Verhaar namelijk op aangeven van Jeffry Fortes: 2-2.

Verlenging

Vloet was daarna zelfs tot twee keer toe nog dicht bij de 3-2, maar die viel in de reguliere speeltijd niet meer. Er kwam een verlenging in Rotterdam en daarin viel lange tijd weinig te beleven, tot het einde van de eerste helft. Toen sloeg Oude Kotte namelijk weer toe uit een vrije trap en kreeg NEC opnieuw een tegendoelpunt uit een standaardsituatie. De bezoekers gingen daarna nog voor 3-3 met Romeny als vervanger van Overtoom, maar al vroeg in de tweede helft van de verlenging besliste Verhaar het duel: 4-2.

NEC komt vrijdag alweer in actie, dan weer in de competitie. De Nijmegenaren gaan op bezoek bij koploper SC Cambuur.

Wedstrijdverloop

3’ 0-1: Musaba.

51’ 1-1: Oude Kotte.

66’ 1-2: Musaba.

87’ 2-2: Verhaar.

105’ 3-2: Oude Kotte.

107’ 4-2: Verhaar.

Opstelling NEC: Branderhorst; Lartey Sanniez, Sturing, Kvida (34’ Van Eijden), Kuipers; Overtoom (105’ Romeny), Flemming, Van Landschoot; Musaba (81’ Wolters), Velikonja, Okita (67’ Sellouf).

Opstelling Excelsior: Damen; Haspolat, Fischer, Oude Kotte (105’ Van der Meer), Matthys; Fortes, Vloet, Bruins; Zwarts (46’ Omarsson), Meijer (109’ Valpoort), Mendes Moreira (75’ Verhaar).

In samenwerking met onze mediapartner ForzaNEC.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}