NEC rekent in Waalwijk af met uitsyndroom

NEC rekent in Waalwijk af met uitsyndroom

NEC heeft vrijdagavond in het steenkoude Waalwijk de drie punten eindelijk weer eens mee naar Nijmegen kunnen nemen. Arnaut Groeneveld leverde twee afgemeten corners af waardoor Frank Sturing en Anass Achahbar de eindstand op 0-2 bepaalden.

Achahbar in spits

"Iedereen maakt van de uitwedstrijden natuurlijk een ding", doelde trainer Pepijn Lijnders op het feit dat alle wedstrijden op vreemde bodem verloren gingen. "Het is tijd om dat om te keren", was de doelstelling, gesteld door Lijnders, voorafgaand aan het duel met de Waalwijkers. Hij achtte de kans groter om daarin te slagen met Anass Achahbar in de spits, wat ten koste ging van Sven Braken. Daarnaast nam Steeven Langil de plek van de geblesseerde Mohamed Rayhi in.

De tekst gaat verder onder de video

Enorme kans

Bij de thuisploeg ontbrak Lowie van Zundert, eigendom van NEC, vanwege een liesblessure. Beide ploegen openden niet sterk. Het hoogtepunt van geel-blauwe kant kwam van Meulensteen, die Delle probeerde te verschalken met een stift vanaf een meter of 30, maar de Franse goalie was attent. Daarentegen kregen de Nijmegenaren een enorme kans. Groeneveld ging makkelijk voorbij R. Ndefe, die vervolgens aan de noodrem trok en de vleugelspeler naar de grond trok. Arbiter Van de Graaf kon niets anders dan naar de stip wijzen. Langil nam plaats achter de bal maar vergat de bal ook tegen de touwen te schieten: doelman Vaessen kon makkelijk keren.

Vizier niet op scherp

Toch werd NEC na de strafschop sterker. Groeneveld leek zijn oude vorm weer te pakken te hebben en was levensgevaarlijk. Helaas had Vaessen twee maal een goede redding in huis en begrepen zijn medespelers hem niet altijd even goed. Waar ze hem wel begrepen, stond het vizier niet op scherp. Beste man aan Nijmeegse zijde Mart Dijkstra en Anass Achahbar mikten voorlangs, de Nijmegenaren vergaten zichzelf nog voor rust te belonen.

Tweede gele kaart

Ook na de rust maakte NEC het spel, maar werd door het agressieve verdedigen van RKC niet gevaarlijk. Met een klein uur op de klok werd R. Ndefe er afgestuurd. Hij kreeg zijn tweede gele kaart, geheel terecht, voor een trap aan het adres van Groeneveld. Diezelfde Groeneveld bracht niet veel later Frank Sturing in stelling om de score te openen: de centrumverdediger, die deze week zijn contract verlengde tot 2020, werkte de bal uit een hoekschop met de voet tegen de touwen, 0-1! Het was zijn eerste doelpunt in dienst van NEC.

Grote opluchting

RKC had het al lastig met elf man, met tien man was het kansloos. Toch was niemand er gerust op, hij hoeft ten slotte maar een keer verkeerd te vallen. NEC bleef daardoor georganiseerd de aanval zoeken en probeerde de score te verdubbelen. Dat lukte dan ook vijf minuten voor tijd via Achahbar. Identiek aan de openingstreffer werd een hoekschop van Groeneveld bij de tweede paal met de voet binnengewerkt: 0-2! De overwinning was binnen en dat leverde grote opluchting op bij de technische staf.

Georganiseerd voetbal

NEC speelde dominant, kreeg veel kansen maar benutte er slechts twee. Daar zal dan ook aan gewerkt moeten worden, maar het feit dat RKC maar één schot op doel wist te leveren, vanaf ruim 30 meter, geeft aan dat het team georganiseerd voetbalde. Omdat Jong Ajax in de absolute slotfase een 1-0 achterstand omboog in een 1-2 overwinning, blijft NEC steken op plek twee. Fortuna Sittard en FC Emmen komen maandag in actie.

Wedstrijdoverzicht

Opstelling NEC Delle; Joppen (78' Heinloth), Sturing, Golla, Verdonk; Breinburg, Kadioglu (85' Schuurman), Dijkstra (C); Langil (85' Jansen), Achahbar, Groeneveld

Opstelling RKC Vaessen; R. Ndefe, Drost (C), G. Ndefe, Quasten (46' Mezghrani); Meulensteen, Baggerman, De Graauw; Bakari (57' Amatkarijo), Bergkamp, Kökcü (62' Rienstra)

Scoreverloop 61' 0-1 Sturing (Groeneveld) 83' 0-2 Achahbar (Groeneveld)

Geel R. Ndefe (2x, dus rood), Drost, De Graauw Toeschouwers: 1.813

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}