Oud-ijshockeycoach Andjelic van Nijmegen overleden

Oud-ijshockeycoach Andjelic van Nijmegen overleden

NIJMEGEN – Voormalig ijshockeycoach Alex Andjelic is overleden. Hij bracht ijshockeyclub Nijmegen naar het hoogste niveau en werd in 1984 met Vissers Nijmegen landskampoen. Andjelic lag al enkele weken in het ziekenhuis in Belgrado. Hij werd 80 jaar.

"De Nederlandse ijshockeywereld neemt afscheid van een van de meest invloedrijke coaches in de geschiedenis van de sport", zegt de Nederlandse IJshockeybond in een reactie.

Andjelic kwam in de jaren zestig naar Nederland en ging eerst aan de slag bij Den Bosch en vervolgens bij Nijmegen. Nijmegen leidde hij als speler-coach naar het hoogste niveau en de eerste successen.

In de Waalstad leidde hij een gouden generatie spelers op die in de jaren tachtig de hegemonie van Heerenveen doorbrak en onder de naam Vissers Nijmegen kampioen van Nederland werd.

Hall of Fame

In Nijmegen tilde Andjelic een 'zeer succesvol' jongerenprogramma van de grond, schrijft Nijmegen Devils op zijn website. De Serviër staat bij de club in de Hall of Fame. "Alex Andjelic is een van de meest, of misschien wel de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van ijshockey in Nijmegen", schrijft de tienvoudig landskampioen en vijfvoudig nationaal bekerwinnaar.

Tot 1985 was hij bij de Nijmeegse club werkzaam. De club schrijft verder: "Hij kwam een ​​paar keer terug als troubleshooter om orde op zaken te stellen."

Andjelic stond bekend om zijn harde en soms provocerende coachingstechnieken. Ook was hij in de vermaarde Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL actief als skills-coach, bij Toronto Maple Leafs.

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}