Voorbeschouwing: NEC wil goede lijn doortrekken in Deventer

Voorbeschouwing: NEC wil goede lijn doortrekken in Deventer

NIJMEGEN – Na twee simpele overwinningen met - voor NEC-begrippen - dominant voetbal tegen Helmond Sport en Telstar staat er voor aanstaande vrijdag een zwaardere test op het programma. De Nijmeegse formatie gaat op bezoek bij Go Ahead Eagles dat onder leiding staat van oud-NEC-trainer Jack de Gier.

Goed was het afgelopen vrijdag allerminst, de winst des te belangrijker. Tegenstander Helmond Sport kon 90 minuten lang niet imponeren of het NEC enigszins lastig maken. De drie punten waren verdiend, toch zag François Gesthuizen punten van kritiek. "Na de 2-0 hebben we kansen gehad op meer en die moeten we maken. In de laatste fase van de wedstrijd was het niet goed. Te gemakzuchtig, te vaak uit positie. Je wil het publiek ook wat geven en dat lieten we na. Desondanks kregen we nog drie of vier goede kansen", zei hij tegen FOX Sports.

Tekst gaat verder onder de video.

NEC moest deze overwinning wel bekopen met het uitvallen van Anthony Musaba. De snelle buitenspeler mocht al vroeg het veld verlaten en bleek een breukje in zijn enkel te hebben. De geboren Nijmegenaar zal vier tot zes weken in het gips moeten zitten alvorens er gekeken kan worden naar een rentree.

Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles presteert dit seizoen naar verwachting, hoewel het de laatste weken wat minder gaat bij de Deventenaren. Het won twee weken geleden van FC Eindhoven met 3-1, maar verloor hard op bezoek bij Jong Ajax (5-1), werd uitgeschakeld in het bekertoernooi door FC Utrecht (1-4) en leed afgelopen zondag een harde en pijnlijke nederlaag bij MVV: 3-0. Echter moet gezegd worden dat Kowet tot de nederlaag bij Jong Ajax, al sinds 30 augustus van het vorige jaar geen competitiewedstrijd had verloren. Na 26 wedstrijden staat het op een vijfde plek met 44 punten. NEC volgt op de zevende plek met 41 punten. Met 44 gescoorde doelpunten is het niet bepaald productief, en met de 36 tegendoelpunten die Go Ahead Eagles kreeg, is de verdediging ook niet altijd even zeker. Topscorers zijn middenvelder Elmo Lieftink en de Franse aanvaller Antoine Rabillard, beiden waren goed voor zes doelpunten seizoen.

NEC

Bij NEC begint het vertrouwen beetje bij beetje toe te nemen. Na twee overtuigende overwinningen, tegen Telstar en Helmond Sport, staat het op een zevende plaats. Een plek die recht geeft op het spelen van play-offs. Het driemanschap Gesthuizen–Bogers–Meijer kan echter niet terugvallen op een stabiele basiself. Musaba viel uit afgelopen vrijdag en de spitspositie is ook regelmatig onderwerp van gesprek geweest. Ole Romeny en Zian Flemming zijn samen wel betrokken geweest bij 21 doelpunten van NEC dit seizoen, toch lijkt geen van beide een echte afmaker. Huurling Flemming bereikte vrijdag wel de ‘dubbele cijfers’, hij kopte bij de 2-0 zijn tiende goal van dit seizoen binnen.

Musaba zal zoals gezegd voorlopig uit de roulatie zijn. Zijn vervanger is naar alle waarschijnlijkheid Jonathan Okita. Norbert Alblas is nog steeds herstellende van zijn blessure en zal nog afwezig zijn. Het trainerstrio beschikt verder over een fitte selectie zonder schorsingen. Josef Kvida, Bas Kuipers en Mart Dijkstra zijn bij een gele kaart de volgende wedstrijd geschorst.

Eerder dit seizoen

De laatste jaren zorgen wedstrijden tussen beide teams vaak voor spektakel. Vorig seizoen werd het in een knotsgekke wedstrijd in Deventer 4-4; in Nijmegen werd het eerder dit seizoen 3-3 in een erg vermakelijke wedstrijd. Op vrijdag 27 september 2019 eindigde de wedstrijd in een doelpuntrijk gelijkspel. Go Ahead Eagles leek op weg te gaan naar een makkelijke en simpele overwinning, waar NEC na een klein halfuur al op een 0-2 achterstand stond door twee goals van spits Martijn Berden. Flemming leek de spanning vlak voor rust weer terug te brengen, maar vlak na rust was het Maecky Ngombo die de wedstrijd op slot leek te schuiven. NEC kwam echter nog terug tot 3-3 door goals van Etien Velikonja en Zian Flemming. In de slotfase hadden de Nijmegenaren ook nog recht op meer, maar het niet scherp zijn en doelman Verhulst verijdelden dit waardoor de wedstrijd eindigde in een gelijkspel. 

Arbitrage

De wedstrijd van aanstaande vrijdag zal onder leiding staan van Siemen Mulder en hij zal worden geassisteerd door de heren Bodde en Ozinga. Voor de man die geboren is in Uithuizen zal dit pas zijn vijfde wedstrijd worden in de Keuken Kampioen Divisie. NEC en Go Ahead Eagles troffen de arbiter dit seizoen nog niet. De laatste keer dat Mulder NEC leidde, was op 18 november 2018 in de thuiswedstrijd tegen Sparta (1-1). Go Ahead Eagles floot hij op de laatste speeldag voor het laatst in de uitwedstrijd bij FC Den Bosch. Deze wedstrijd won het thuisteam overtuigend met 3-0.

Aan assistent Frans Ozinga zullen de NEC-fans nog wel eens met woede terugdenken. In de uitwedstrijd bij MVV werd NEC door deze assistent een loepzuivere goal ontnomen. Vierde official is de heer Thom Winkel uit het Groningse Leermens. De 26-jarige Winkel zal als scheidsrechter nog zijn debuut maken in het betaald voetbal.

In samenwerking met onze mediapartner ForzaNEC.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}