Zevenheuvelenloop wil hardlopers professioneel bijstaan in strijd tegen blessures

Zevenheuvelenloop wil hardlopers professioneel bijstaan in strijd tegen blessures

NIJMEGEN – De Stichting Zevenheuvelenloop in Nijmegen gaat zich inzetten om meer mensen op een gezonde manier te laten bewegen. Samen met twee partners lanceert de organisatie achter de Stevensloop, Marikenloop en Zevenheuvelenloop het platform Een Leven Lang Lopen.

Een Leven Lang Lopen richt zich op hardlopers die extra begeleiding willen bij hun trainingen. Deze persoonlijke begeleiding krijgen ze bij hardlooptrainingen, maar ook bij krachttraining en voeding, meldt Lotte Jacobs van de Zevenheuvelenloop. "De juiste krachttraining en een persoonlijk voedingsadvies ondersteunen de loper om aan het lopen te blijven én beter te kunnen lopen."

Hardlopers Susan Krumins en Mike Foppen en sportfysiotherapeuten bieden de begeleiding tegen betaling aan. Hun kennis wordt ook gedeeld in video's, die zijn vrij toegankelijk.

Blessures tegengaan

"Wij als stichting verdienen hier niets aan", benadrukt Lotte Jacobs van de Zevenheuvelenloop. "Het was een idee van een van de partners, John Bakker. Die heeft zijn leven echt omgegooid omdat hij merkte dat hij veel te zwaar was."

Sportfysiotherapeut en krachttrainer Peter Eemers stapt in het platform om het aantal blessures onder hardlopers zo laag mogelijk te houden. "Het platform is een goede manier om sporters op afstand te begeleiden", meent de Nijmegenaar. "Hardlopen is qua blessures de tweede sport waarbij sporters tijdelijk uit de running zijn."

De sport is populair, je hebt er weinig voor nodig. De fysiotherapeut: "Je koopt heel gemakkelijk online een paar schoenen, je conditie gaat razendsnel vooruit, maar dan komen de problemen. Je spieren, pezen en gewrichten kunnen die snelle vooruitgang niet aan. We zien veel hardlopers die om die reden geblesseerd zijn."

Gratis programma's

De stichting biedt al gratis trainingsprogramma's in coronatijd om hardlopers in beweging te houden. Dit beleeft een voorlopig hoogtepunt op 16 mei. Lopers kunnen met de trainingsschema’s meedoen aan de Lente Loopchallengeeen evenement waar ook Omroep Gelderland bij stilstaat. Deze challenge werkt toe naar het lopen van 5, 10 of 15 kilometer op zondag 16 mei. Een kleine 1700 lopers hebben zich tot nu toe voor de challenge aangemeld.

 

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}