Dag 4: De dag van Cuijk - De Vierdaagse van 2019 zit erop!

Dag 4: De dag van Cuijk - De Vierdaagse van 2019 zit erop!

NIJMEGEN – De vierdaagse gaat vandaag op weg naar de Via Gladiola. Onderweg doen de wandelaars Cuijk aan en gaan via de pontonbrug richting Mook en de Rijksweg weer richting Nijmegen. Daar wachten tienduizenden vierdaagsefans de wandelaars op.

18.05 uur Inmiddels komt ook de bezemwagen eraan, en dat betekent dat alle wandelaars van het parcours zijn. Daarme sluit RN7 ook dit liveblog. Luister vanavond vooral nog naar de radio, of kijk naar de tv, want daar gaan we nog terugblikken op de afgelopen dagen. RN7 ziet je graag volgend jaar terug, heel veel dank aan iedereen die de afgelopen weken heeft bijgedragen aan onze uitzendingen.

18.03 uur De scanners worden opgehaald, en daarmee zit de Vierdaagse 2019 er officieel op.

18.02 uur Peter staat iets voor de finish. Hij ziet geen wandelaars meer, dus dat betekent dat iedereen op tijd binnen is.

18.00 uur Er komen nog mensen binnen! De weg wordt vrijgemaakt. Officieel is het al tijd, maar misschien is de organisatie coulant.

17.59 uur Maurice ziet nog maar een paar lopers. Het wordt nu krap!

17.58 uur "Het was verschrikkelijk, dit was de laatste keer. Ik heb heel veel gehuild vandaag." En toch is deze wandelaar op tijd binnen.

17.57 uur Peter staat zo'n 100 meter voor de finish. Daar wordt nog rustig gelopen: "Ik heb nog de volle drie minuten, alle tijd!"

17.56 uur Er komen nog steeds heel veel mensen binnen. Sommige lopers timen het zo dat ze precies op tijd binnenkomen, zodat ze onderweg optimaal genieten.

17.54 uur Nog 6 minuten! Ook RN7-collega Job is inmiddels binnen.

17.52 uur "Ik ben 10 weken geleden geopereerd aan baarmoederhalskanker, ze adviseerden me niet te lopen. Ik was blij geweest met een dag, maar ik wilde het toch afmaken. Niet te geloven dat ik nu bij de finish sta." Verslaggever Peter vangt een geëmotioneerde Jeltje op bij de finish.

17.50 uur "Het was verschrikkelijk zwaar," hoort Maurice bij de finish. Wat was er dan zo zwaar? "Nou, het lopen vooral." En daar zit geen woord Spaans tussen.

17.45 uur Nog een kwartier tot de finish! Er blijven nog veel mensen binnenkomen, dus het wordt nog een beetje haasten op het eind.

17.39 uur Niet iedereen heeft last van het Vierdaagsevirus: "Dit was eens, maar nooit weer," aldus twee dames tegen verslaggever Maurice.

17.22 uur En ook RN7-collega Joost is gefinisht! Gefeliciteerd Joost!

17.20 uur "Het is zo'n lekker virus." Peter spreekt bij de finish wandelaars die nu alvast weten dat ze volgend jaar weer mee gaan doen.

17.15 uur Voor de wandelaars die nog niet op de Via Gladiola zijn, wordt het haasten: er kan nog tot 18 uur gefinisht worden!

16.30 uur Er kan gelukkig nog gelachen worden op de Via Gladiola :)

Foto: Peter Linders/RN7

15.42 uur Na Bert van der Lans is er een tweede loper die de Vierdaagse 70 keer heeft uitgelopen: de 88-jarige Dick Koopman uit Alkmaar is de gelukkige en krijgt een gouden medaille.

15.38 uur Inmiddels staan ook de toeschouwers rijendik op de Via Gladiola, om te zorgen voor een groots ontvangst.

Foto: Peter Linders/RN7

15.10 uur Nog een klein stukje over de Via Gladiola!

Foto: Lucia Smatanová/RN7

14.45 uur Verslaggever Freek staat in de rij voor de kruisjes voor de 30-kilometerlopers. Het is de wandelaars daar niet te doen om het kruisje, maar om de gezelligheid onderweg. "Gezelligheid voert de boventoon."

14.35 uur Wil oma zich melden bij het bord?

Foto: Peter Linders/RN7

14.30 uur De wegen naar Nijmegen lopen inmiddels behoorlijk vast. De stad is makkelijker te bereiken via fiets of trein.

14.00 uur Inmiddels staat verslaggever Toon ook op de Via Gladiola, waar het behoorlijk druk is. 

Foto: Peter Linders/RN7

13.05 uur Verslaggever Rens verwelkomt de lopers op de Wedren, goed gedaan allemaal!

12.00 uur Het is 12 uur, en dat betekent dat de eerste kruisjes opgespeld kunnen worden. Kijk live mee bij verslaggever Rens.

11.55 uur Daar waren al die lopers ongetwijfeld blij mee!

10.30 uur Ondanks het serieuze bezoekersaantal van 260.000 mensen, bleef het donderdagavond volgens de organisatie van de feesten overal “gezellig druk”. Verleden jaar waren er op de donderdag 265.000 bezoekers. Publieksonderzoek uit 2018 wees uit dat zo’n 40 procent van alle bezoekers aan de feesten tussen de 20 en 29 jaar oud is. Twintigers vormen dus de hoofdmoot van de feestvierders.

8.40 uur Rolstoeler Ronald van Dort (37) is kort na half 9 als eerste gefinisht. Voor hem zit de 103de Vierdaagse er al op. Van Dort kreeg eerder deze week nog een officiële waarschuwing, omdat hij te snel ging. Met zijn tempo liep hij het risico een controlepost te passeren, die nog onbemand zou zijn. Daarop besloot hij het rustiger aan te doen.

In Cuijk zijn de eerste toeschouwers al gespot! Ook zijn willen niks missen van de 103de Vierdaagse.

8.30 uur Waarom wachten met feesten tot op de Via Gladiola, moest deze groep Rotterdamse agenten hebben gedacht.

8.15 uur Terwijl op de Wedren de laatste wandelaars vertrokken zijn, wordt in aan de Maas bij Cuijk de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor onze laatste live-bijdrage van dit jaar. Want ook vanuit Cuijk zullen wij met vijf camera's drie uur lang rechtstreeks verslag doen van 's werelds grootste wandelfestijn.

5.15 uur Op de laatste dag met finish op de Via Gladiola is er een mix van zon, stapelwolken en sluierbewolking. Het blijft droog, al is een lokale bui vanmiddag niet geheel uitgesloten. De kans dat een bui precies boven Nijmegen valt is slechts 10 procent. De temperatuur stijgt naar 25-26 graden. Waaien doet het niet of nauwelijks. Wandelaars en ook de vele toeschouwers moeten wel rekening houden met een hoge zonkracht. Deze is 6 en dat betekent dat de onbeschermde huid al na 15-20 minuten gemakkelijk kan verbranden.

4.00 uur 41.580 mochten op de laatste wandeldag van start gaan. 1.111 deelnemers wisten de Wedren niet te halen om verschenen niet eens aan de start van de derde dag. Op de laatste dag van de Vierdaasge loopt het grootste deel van de wandelaars over de bekende pontonbrug. Gisteren werd de zogenoemde 'proeflegging' uitgevoerd. Dat zag er indrukwekkend uit.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}