De Vierdaagse lopen zonder training, bluffen in de kroeg resulteert in podcast

De Vierdaagse lopen zonder training, bluffen in de kroeg resulteert in podcast

NIJMEGEN – Roel Breet en Thijs van Litsenburg lopen dit jaar de Vierdaagse. Bijna 45.000 anderen doen met hen mee, maar niet iedereen maakt er een podcast over. Roel bereidt zich goed voor, door te trainen en bijvoorbeeld mee te doen aan de Amersfoortse Tweedaagse.

Volgens Thijs is de Vierdaagse een grijze bedoening: “Het is geen kunst om hem uit te lopen, iedereen maakt er een veel te groot ding van.” Daarom loopt hij hem dit jaar zonder enige voorbereiding. Ze maken van hun belevingen samen een podcast, ‘de dood of de gladiolen’.

De podcast

“Het begon in de kroeg. Thijs sprak uit dat de Vierdaagse helemaal geen wereldprestatie is en dat hij dat met twee vingers in de neus zou kunnen. Die bluf wilde ik natuurlijk erg graag vastleggen,” legt Roel uit. ”Thijs wil het blijkbaar niet horen, dan moet hij het zelf maar voelen.” Thijs vindt wandelen geen sport, iedereen kan het immers. “Ik denk dat je met een basisconditie en doorzettingsvermogen heel ver komt,” zegt hij. “Mensen die hem gelopen hebben noemen het een wereldprestatie. Zou ik het zelf onderschatten of overschatten die mensen zichzelf?”, vraagt hij zich af. Dat is de vraag waarmee ze voor de podcast op pad gaan. “We hebben een bijzonder verhaal te vertellen, vinden we zelf. Het is een soort journalistiek experiment.”

Een lot uit de loterij

Thijs was in eerste instantie uitgeloot, maar werd later toch ingeloot. Hij is blij dat hij mee mag doen, maar noemt het toch niet het lot uit de loterij. Roel kijkt ook naar de Vierdaagse uit. “Ik ga heerlijk in mijn handjes wrijven op het moment dat hij met blaren en pijn in de poten, wat natuurlijk iedereen heeft, maar hij wel een stukje erger, over de finish komt”. De mannen lopen de Vierdaagse wel ieder apart. “Ik ga niet mijn eigen prestatie verlagen,” zegt Roel. Daar heeft Thijs mee ingestemd.

De podcast is te beluisteren via iTunes, Spotify, Soundcloud en de podcast-apps.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}