‘Gebrek aan invalidentoiletten kan anno 2018 echt niet meer’

‘Gebrek aan invalidentoiletten kan anno 2018 echt niet meer’

NIJMEGEN – Verschillende rolstoelers die meedoen met de Vierdaagse gaan misschien juridische stappen ondernemen tegen de organisatie. Dat kwam woensdagavond naar voren in talkshow ‘de Dag van de Vierdaagse’ op RN7.

Rolstoelers teleurgesteld

In het programma werd Jan Troost, deskundige op het gebied van invaliden-emancipatie, geïnterviewd. Volgens hem zijn de rolstoelers teleurgesteld dat ze een officieel papier moeten ondertekenen, waarin ze verklaren dat ze afzien van extra voorzieningen. Alleen dan mogen ze deelnemen aan de Vierdaagse.

Groot probleem

Het grote probleem is het gebrek aan toiletten voor invaliden. Troost is van mening dat dit vandaag de dag echt niet meer kan. Behalve het kleine aantal rolstoelers in de Vierdaagse zijn er ook de nodige mensen in een rolstoel onder de tienduizenden toeschouwers.  

Rechten van de Mens

Troost wijst er op dat toegankelijkheid een basisrecht is in het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Sommige rolstoelers willen de organisatie dan ook dagen voor het College van de Rechten van de Mens. ‘Kun je hier niet beter eerst met de organisatie over praten’, zo opperde interviewster Linda Geerdink in de talkshow. Troost zei bereid te zijn om een keer met de organisatie rond de tafel te zitten om het probleem met de toiletten op te lossen.

Bij de gemeente dacht men dat de organisatie van de Vierdaagse wel voor voldoende invalidentoiletten zou zorgen. Bij de organisatie ging men er echter vanuit dat de gemeente dit wel zou regelen, aldus Troost.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}