Dag 2: De dag van Wijchen

Dag 2: De dag van Wijchen

NIJMEGEN – 43.873 wandelaars zijn woensdagochtend vanaf de Wedren in Nijmegen begonnen aan de tweede dag van de Vierdaagse. De wandelaars vertrekken vanaf Nijmegen in de richting van Alverna om tegen de middag Wijchen aan te doen. Op de terugweg doen ze ook nog Beuningen aan.

19.00 uur: Hierbij sluiten we het liveblog van de tweedewandeldag. Morgenochtend start het liveblog van donderdag! Alles rondom de feesten kun je volgen in ons liveblog van de Vierdaagsefeesten.

18.45 uur: Barry van Boekel en Pietsje Hannema lopen de Vierdaagse namens team AOFE (Amputee Osseointegration Foundation Europe). Van Boekel onderging een onderbeen amputatie en Hannema een bovenbeen amputatie. Dankzij osseointegratie (een prothese door een opening in de huid die met een metalen pen in het bot van de stomp wordt bevestigd) kunnen Van Boekel en Hannema meelopen met de Vierdaagse. Zij hopen nu zoveel mogelijk geld op te halen voor de AOFE, de liefdadigheidsstichting met als doel om de behandeling voor mensen met een amputatie te bevorderen.

"Je moet heel geconcentreerd lopen en continu corrigeren om in balans te blijven", Vertelt Pietsje Hannema in de Dag van de Vierdaagse.

18.40 uur: Jan Troost doet een oproep aan de organisatie van de Vierdaagse: "Ik ben graag bereid om met de organisatie een keer rond de tafel te gaan zitten om dit probleem op te lossen. Dit moet een feest zijn voor iedereen."

18.35 uur: Rolstoelers die meedoen aan de Vierdaagse overwegen juridische stappen door de stichting Vierdaagse voor het College voor de Rechten van de Mens te slepen. Ze zijn het niet eens met het feit dat ze voorafgaand aan deelname moeten tekenen dat ze afzien van extra voorzieningen en onderweg niet naar het toilet kunnen. Jan Troost is deskundige op het gebied van invalidenemancipatie: "Het probleem is dat heel veel toiletten niet toegankelijk zijn. Ik maak me daar wel zorgen over, want als je veel zweet, moet je goed drinken. Mensen in een rolstoel gaan nu dus minder drinken omdat ze niet naar de WC kunnen. Daar moet de organisatie echt aan gaan denken", vertelt Troost in de Dag van de Vierdaagse.

18.30 uur: "Ik vind het gewoon heel mooi om zoveel mensen bij elkaar te brengen, ik sta voor verbinding en wil zoveel mogelijk mensen met elkaar in contactbrengen. Hoe meer cultuur je met elkaar kan delen, hoe mooier een land als Nederland wordt. Over tien jaar moeten hier alle 200 nationaliteiten aanwezig zijn. Ik heb nu al iemand geregeld uit Zuid-Soedan", aldus Hersi.

18.25 uur: "Ik mis de Afrikaanse vlaggen", vertelt Mo Hersi. "Ik heb mezelf opgeofferd om een team samen te stellen. Dat heet het Worldteam en bestaat uit 19 verschillende nationaliteiten."

18.20 uur: Ex-vluchteling Mo Hersi is een van de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Hij heeft een ‘Wereldteam’ opgezet om zo nog meer kleur en diversiteit toe te brengen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast wil hij met de Vierdaagse ex-vluchtelingen en Nederlanders in contact te brengen.

"De tweede dag is het zwaarste. Ik begon heel goed tot de 30 km, daarna had ik een beetje een inkak-momentje", vertelt Hersi in de Dag van de Vierdaagse. 

18.15 uur: "Het meest vreemde wat ik als schoonmaker heb gevonden? Dat ik een steegje in reed met mijn veegmachine en dat daar een stelletje de liefde aan het bedrijven was. Toen ben ik maar even weggegaan, dat kun je later altijd nog even schoonmaken", aldus Erwin.

18.10 uur: Door de droogte van de afgelopen dagen komen er nogal onaangename geuren uit de riolering. Erwin Goossens werkt bij de uitvoerende dienst van afvalverwerkingsbedrijf DAR: "We spuiten de riolering vol zodat het nat wordt en de geur niet blijft hangen. Daarnaast vermengen we water met citronella en dat nevelen we over de straten", aldus Erwin Goossens in de talkshow de Dag van de Vierdaagse.

17.55 uur: Op de tweede wandeldag zijn 1344 deelnemers uitgevallen.

17.10 uur: Ook zijn er waarschuwingen uitgedeeld aan een aantal wandelaars die gebruik maakten van waterpistolen met een airsoft-mechanisme. Deze produceren een flinke straal. Bij een wandelaar is de bril van het gezicht gespoten en beschadigd geraakt. De organisatie heeft verzocht deze waterpistolen thuis te laten liggen. "Bij hergebruik volgt een rode kaart", aldus Sackers.

17.00 uur: Op de tweede wandeldag is één wandelaar gediskwalifcieerd die gebruik heeft gemaakt van een hulpmiddel: "Dat zal dan een stok of kruk geweest zijn", aldus Henny Sackers.

16.30 uur: Twee deelnemers zijn gisteren gediskwalifcieerd. Vandaag maakte marsleider Henny Sackers tijdens een persconferentie bekend dat zij hebben gefraudeerd met de knipkaartjes. Er wordt dit jaar gebruik gemaakt van nieuwe kniptangen die een uniek kenmerk in het knipkaartje achter laten. Volgens Sackers hebben de fraudeleuze wandelaars zelf hun kaartje geknipt. Daardoor kon de organisatie zien dat het unieke kenmerk ontbrak waarna de sjoemelende wandelaars zijn gediskwalificeerd. 

16.00 uur: Sander Ederveen heeft een Zilveren Waalbrugspeld gekregen voor zijn inzet voor Roze Woensdag. Hij is de oprichter en coördinator van stichting Roze Woensdag.

15.30 uur: DHL heeft vertragingen in het bezorgen van pakketten door de Vierdaagse.

15.15 uur: Oei, wat een blaren!

14.45 uur: En wat was het gezellig in Wijchen...

14.30 uur: Nog een klein stukje!

13.15 uur: Sommige mensen lopen er wel heel bijzonder bij...

12.00 uur: Onze cameraploeg is druk aan het werk in Beuningen. Deze week staan we in alle etappeplaatsen met een groot team dat alle beelden maakt voor de kijkers van RN7.

 

11.30 uur: De wandelaars zijn Beuningen binnengekomen. 

In Wijchen was het nog lang erg druk en gezellig.

 

11.00 uur: De sfeer zit er goed in op de dag van Wijchen. Ben jij de man op stelte al tegen gekomen?

10.45 uur: Voor deze vrouw vloog de eerste dag van de Vierdaagse voorbij.

10.30 uur: Voor de vierde dag op rij hebben de Vierdaagsefeesten meer bezoekers  getrokken dan in 2017. Dinsdag kwamen 200.000 mensen naar de  Nijmeegse binnenstad, tegen 190.000 vorig jaar, zo meldt de organisatie van de feesten. Een opvallende trend die al jarenlang aanhoudt, is het toenemende aantal fietsen.

10.00 uur: Je zou de Vierdaagse bijna over het hoofd zien.

09.15 uur: Deze wandelaar heeft voor roze woensdag een bijzondere outfit aangetrokken.

 

08.50 uur: Prachtig beeld vanuit de Overasseltse Vennen.

 

08:45 uur: Ook de militairen zijn helemaal gekleed op roze woensdag. 

 

8.30 uur: De jongste supporters stonden ook al vroeg klaar om de wanderlaars aan te moedigen op dag 2.

 

8.00 uur: College van Burgmeester en wethouders van de gemeente Wijchen staan al vroeg klaar om de wandelaars te ontvangen. 

 

7.45 uur: En ook het #Vteam van kindercorrespondent Tako Rietveld is onderweg. Honderd kinderen wandelen dagelijks de 30 kilometer en laten zien wat hen bezighoudt. Ze maken onderweg zelf reportages en gaan los op social media door te vloggen. 

 

7.40 uur: De laatste wandelaars vertrekken vanaf de Wedren. Om 17.00 uur moet iedereen weer terug zijn in Nijmegen. Voor deze wandelaars is het nog lang niet zo ver.

6.45 uur: Hoe vroeg het ook is: het is feest als de Vierdaagse langs komt. Zo ook in Alverna, meldt deze wandelaar via Twitter.

6.00 uur: Zoals elk jaar vertrekken ook nu weer militairen vanaf kamp Heumensoord. Dit jaar bivakkeren ruim 6000 militairen op het tijdelijke kamp in het bos tussen Nijmegen en Malden.

 

5.45 uur: De Dag van Wijchen staat ook bekend als 'Roze woensdag'. Dat weet in ieder geval ook onze verslaggever Job Maresch, die namens RN7 de Vierdaags loopt. Hij is er helemaal klaar voor.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}