Minder blaren dankzij goede wandelweer

Minder blaren dankzij goede wandelweer

NIJMEGEN – Het bijna perfecte wandelweer op de eerste twee dagen van de Vierdaagse heeft geleid tot minder blaren dan vorig jaar. De bijna 400 blarenprikkers van het Rode Kruis hebben dinsdag ruim 3.900 blaren behandeld. Er hebben zich dinsdag ruim 1.100 wandelaars gemeld bij de blarenpoli.

Dat komt volgens Rode Kruis-woordvoerster Belinda van der Gaag neer op zo’n 3,5 blaar per persoon. Het krijgen van blaren heeft te maken met persoonlijke aanleg, waar iemand niets aan kan doen, maar vaak zijn er ook duidelijke oorzaken.

Laat blaar professioneel behandelen

“Wandelaars hebben bijvoorbeeld te weinig getraind, of gebruiken schoenen die onvoldoende zijn ingelopen. Ook komt het voor dat iemand wat voelt aan zijn voet, en vervolgens besluit om dat zelf maar op te lossen. Daar wordt het meestal niet beter van,” zegt Van der Gaag.

Zij raadt de lopers altijd aan om zich gratis door een professional te laten behandelen in een blarenpoli, ook al moet je vaak even wachten. Een goede tip van haar: als de sokken onderweg vochtig zijn van het zweet, dan altijd droge sokken aantrekken. Dat helpt om blaren te voorkomen.  

Verschillende mensen onwel

Dinsdagmiddag bij aankomst van de wandelaars zijn volgens de Rode Kruis-woordvoerster meerdere mensen onwel geworden. Van der Gaag: “Ook bij dit niet al te warme weer moeten de wandelaars goed blijven drinken en ervoor zorgen dat ze af en toe wat extra zout of wat zoetigheid tegen de flauwte tot zich nemen.”

Tot nog toe zijn er bij het Rode Kruis geen klachten binnengekomen over irritatie en jeuk door de eikenprocessierups. Maar dat kan volgens Van de Gaag nog komen. “Juist op de derde en vierde dag gaan de wandelroutes relatief meer langs bomenrijen of bossen,” zegt zij.          

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}