Rechtbank: Overkapping geen aparte horecagelegenheid, boete teruggedraaid

Rechtbank: Overkapping geen aparte horecagelegenheid, boete teruggedraaid

WIJCHEN – De Wijchense horecaondernemer Geert Sanders jr. heeft met succes voor de rechtbank een boete van zeshonderd euro aangevochten voor overtreding van de Tabakswet. De Rotterdamse rechtbank heeft de boete van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, teruggedraaid.

De controleurs van de NVWA vonden dat er niet gerookt mocht worden onder een overkapping van café Sterrebosch in Wijchen, vorig jaar tijdens de najaarskermis.

Overkapping vijf meter hoog en aan alle kanten open

Het feit dat er een bar onder de overkapping stond, maakte dat er sprake was van een aparte horecagelegenheid, waar dus niet mag worden gerookt, zo redeneerde de NVWA. Volgens café Sterrebosch was het alleen maar een terras, met een overkapping van vijf meter hoog die aan alle vier de kanten open was. Op een terras mag wel worden gerookt.

De rechtbank was het eens met de horecaondernemer uit Wijchen.  De rechter concludeerde dat er geen sprake was van een aparte horecainrichting, maar van een overdekt terras waar geen rookverbod geldt.

Uitspraak rechtbank belangrijk voor Nijmeegse horeca

Volgens Robin Link, die café Sterrebosch voor de rechtbank heeftbijgestaan, is de uitspraak belangrijk voor veel horecaondernemers uit Nijmegen. "Tijdens de Vierdaagse zie je veel overkapte terrassen met een bar. Als de uitspraak anders was geweest, dan had dat ook negatieve consequenties gehad voor de ondernemers van deVierdaagsefeesten," aldus Robin Link.

Hij benadrukt dat Geert Sanders jr. de boete niet zozeer heeft aangevochten vanwege de 600 euro. ‘Hij wilde vooral duidelijkheid krijgen over wat wel en niet mag’, zo meent Robin Link.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}