Adviesbureau krijgt alsnog gelijk in rechtszaak over hybrideveld Wijchen

Adviesbureau krijgt alsnog gelijk in rechtszaak over hybrideveld Wijchen

BALGOIJ – Adviesbureau Newae heeft van de rechtbank Gelderland in hoger beroep alsnog gelijk gekregen in een slepende zaak over een aangelegd veld van voetbalclub vv DIOSA in Balgoij. Het bureau hoeft geen schade te compenseren, en geen proceskosten te betalen.

Water op het veld

De gemeente Wijchen had de zaak aangespannen en kreeg in 2018 gelijk, maar in hoger beroep is dat vonnis door de rechtbank vernietigd. De zaak draait om een voetbalveld dat in 2015 werd aangelegd. Het gaat om een zogenaamd hybrideveld, dat bestaat uit een combinatie van natuurgras en kunstgras.

Al snel na de aanleg klaagde de beheerder van het veld, de stichting Groene Grasvelden, dat er water bleef liggen op het veld. Bij de aanleg zou onvoldoende rekening zijn gehouden met de matige waterdoorlatendheid van de zware klei onder het veld, terwijl het adviesbureau daar wel van zou hebben geweten. De gemeente Wijchen begon een rechtszaak, en kreeg in eerste instantie dus gelijk.

Normen

In hoger beroep voerde adviesbureau Newae aan dat beide partijen er voor de aanleg over eens waren dat er minimaal 600 uur per jaar op het veld gespeeld moest kunnen worden, en dat de gemeente niet kan aantonen dat die norm niet gehaald wordt.

Volgens de gemeente Wijchen is het veld in de herfst en winter onbespeelbaar, en voldoet daardoor niet aan de norm. De rechter oordeelt echter dat dit punt niet voldoende is onderbouwd.

Onderbouwing onvoldoende

Dat oordeel heeft de rechter ook over andere punten die de gemeente aanvoerde, zoals balrol en balstuit. Uit het vonnis: “De gemeente stelt echter niet aan welke eisen het veld in welke omstandigheden niet voldeed, laat staan dat zij heeft toegelicht en onderbouwd hoe dat is onderzocht en wat daarbij wanneer en hoe vaak is geconstateerd.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}