Bewoners De Uilenboom kunnen brief van gemeente verwachten over parkeren op trottoir

Bewoners De Uilenboom kunnen brief van gemeente verwachten over parkeren op trottoir

WIJCHEN – Bewoners van de wijk De Uilenboom in Wijchen kunnen een brief verwachten van de gemeente over het parkeren op het trottoir in de wijk. De nieuwe, lage trottoirbanden nodigen hiertoe uit, maar parkeren op de stoep is volgens wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen) zeker niet de bedoeling.

Trottoirbanden

Bij werkzaamheden in de wijk zijn onder andere nieuwe trottoirbanden geplaatst met aflopende stoepranden, met de bedoeling om het trottoir toegankelijker te maken ‘voor iedereen’. Dat is iets te goed gelukt, constateert het CDA, want automobilisten maken hierdoor gebruik van de mogelijkheid om deels op de stoep te parkeren. “De nieuwe inrichting geeft de straten wel echt meer uitstraling,” constateert fractievoorzitter Bjorn Derksen, “maar het feit dat er nu auto’s op de stoep parkeren betekent dat er minder ruimte overblijft op het trottoir voor mindervaliden. Niet alleen dat, door dat parkeren komen er ook trottoirtegels omhoog, want voor een risico op valgevaar zorgt.” Derksen vraagt het college daarom om duidelijk te communiceren dat parkeren op het trottoir niet de bedoeling is.

Om-en-om parkeren

Dat is nergens de bedoeling, constateert wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen). “Op het trottoir parkeren mag nergens in Nederland, maar het gebeurt zelfs op hoge trottoirbanden. We hebben gekozen voor deze trottoirbanden om ze voor een wat vriendelijkere uitstraling zorgen in deze smalle straten en zodat de trottoirs beter toegankelijk zouden worden voor mindervaliden. Deze straten stammen uit de jaren ’60, toen het al heel wat was als je een brommer had. Daar zijn nu auto’s voor in de plaats gekomen. Het zijn hoofdzakelijk de bewoners zelf die nu zo parkeren, terwijl ze als ze om-en-om parkeren op de weg er nog gewoon een auto door kan. Het lijkt mij ook wel een goed idee om een briefje de deur uit te doen hierover. Als er tegels omhoog komen, is er niet goed gegaan in de aanleg, want volgens de berekeningen zouden ze hiertegen moeten kunnen.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}