Bewoners Wighenerhorst vangen bot op bezwaar dwangsom, controles hervat

Bewoners Wighenerhorst vangen bot op bezwaar dwangsom, controles hervat

WIJCHEN/ALVERNA – Bewoners van vakantiepark Wighenerhorst in Alverna hebben in beroep bij de beroepen- en bezwarencommissie bot gevangen op hun bezwaar tegen een door de gemeente opgelegde dwangsom. De gemeente wil dat zij vertrekken van het park, omdat permanente bewoning daar niet toegestaan is. Na een opschorting van zes maanden wegens de coronamaatregelen worden controles op het park weer hervat. Of er door de nieuwe coronamaatregelen een nieuwe opschorting komt, moet nog door het college besproken worden.

Dwangsom terecht

43 bewoners zijn aangeschreven met de mededeling dat ze het park niet permanent mogen bewonen. Een deel van hen is inmiddels vetrokken, maar een ander deel is er nog steeds en maakt bezwaar de opgelegde dwangsom. De beroepen- en bezwarencommissie heeft hun beroep echter ongegrond verklaard. De dwangsom zou niet onredelijk zijn en terecht opgelegd zijn. Er zijn nog geen dwangsommen geïnd.

Uitstel door corona

Na de afkondiging van de eerst lockdown in verband met het coronavirus, besloot het college 6 maanden uitstel te geven op het gedwongen vertrek van de bewoners. “Die periode is verstreken, en de controles op het park zijn weer hervat”, vertelt waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). “We zetten het beleid in principe voort met inachtneming van persoonlijke omstandigheden. Maar nu zijn er weer nieuwe, zware maatregelen afgekondigd. We gaan als college nog bespreken of dit opnieuw gaat leiden tot het temporiseren van handhaving.” Om het vakantiepark toekomstperspectief te bieden, is een vitaliteitsmanager aangesteld. “Als je aangeeft dat je iets niet wilt, namelijk permanente bewoning, moet je ook een perspectief bieden op wat wel mogelijk en wenselijk zou zijn.”

Rekken met vervolgprocedure

Een nieuw bezwaar zal op deze beslissing zal waarschijnlijk niet ergens toe leiden, zegt Van Beek. Toch bestaat er de kans dat de gemeente voorlopig nog niet van de bewoners af is. “Men kan nog een juridische vervolgprocedure starten. Dat kan dan weer voor een opschortende werking zorgen. Dat kennen we van allerhande andere procedures, zoals bij asielzoekers die een verblijfsvergunning proberen te bemachtigen.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}