CDA Wijchen: 'Alle kiesgerechtigden stem geven in draagvlakonderzoek naar fusie met Druten'

CDA Wijchen: 'Alle kiesgerechtigden stem geven in draagvlakonderzoek naar fusie met Druten'

NIJMEGEN – De Wijchense CDA-fractie wil dat alle kiesgerechtigden in Wijchen een stem krijgen in het draagvlakonderzoek naar een mogelijke fusie met de gemeente Druten dat in oktober gaat plaatsvinden. Daarvoor moet de vraag 'Bent u voor of tegen een fusie met Druten?' duidelijk opgenomen worden in het draagvlakonderzoek, vindt de partij. Zo wil het CDA de inwoners meer invloed geven op het fusietraject.

“Mede verantwoordelijkheid nemen”

De partij is kritisch op het volgens haar te hoge tempo waarop de eventuele fusie gestalte krijgt. “Wij vinden nog steeds dat een fusie in de ideale situatie een verkiezingsthema hoort te zijn, maar daar is geen politieke meerderheid voor”, zegt fractievoorzitter Björn Derksen. “Gezien onze langetermijnvisie willen we nu ook mede verantwoordelijkheid nemen. Daarom focussen wij ons nu op het draagvlakonderzoek dat in oktober onder onze inwoners plaatsvindt. Daarin willen we de invloed van onze bewoners vergroten. Draagvlak bij onze inwoners voor een fusie is immers cruciaal. Inwoners moeten zich gehoord voelen.”

Steekproef

Dat inwoners zich gehoord voelen bij een draagvlakonderzoek, is volgens Derksen niet vanzelfsprekend. “Er wordt een steekproef onder de Wijchense bevolking voorgesteld om het draagvlak voor een fusie te meten”, vertelt Derksen. “Statistisch kun je wel onderbouwen dat een representatieve steekproef onder inwoners een goed beeld van het draagvlak geeft, maar dan ga je voorbij aan het feit dat veel Wijchenaren zich niet gehoord voelen. Daarom vinden wij dat alle stemgerechtigden Wijchenaren een stem moeten hebben in de besluitvorming en dat de vraag wat bewoners van deze fusie vinden ook heel duidelijk terug moet komen in het onderzoek.”

Voorstellen

CDA dient hierover twee voorstellen in tijdens de raadsvergadering van 22 september 2020. Bij voldoende steun in de gemeenteraad voor deze voorstellen staat de partij positief tegenover het draagvlakonderzoek. Björn Derksen daarover: "Ons toekomstbeeld is een grote dorpengemeente in het Land van Maas en Waal met Wijchen als centrumplaats. Het gaat er nu om dat we de weg daar naar toe zo zorgvuldig mogelijk bewandelen en bewoners hierin een hele duidelijke stem geven. Wij zijn ervan overtuigd dat dit door onze voorstellen ook kan."

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}