College weigert extra subsidie 45 mille voor Mozaïek Wijchen

College weigert extra subsidie 45 mille voor Mozaïek Wijchen

WIJCHEN – Het theater in het Mozaïek in Wijchen krijgt geen extra 45.000 euro aan subsidie. Het college van B&W heeft een verzoek hiertoe van stichting ’t Mozaïek afgewezen. De gemeenteraad heeft het theater wel een budgetsubsidie toegekend van 50.000 euro.

Het college zegt subsidie te verstrekken voor het uitvoeren van bepaalde activiteiten. "Wij hoeven niet de tekorten in de exploitatie aan te vullen. Bovendien kan de stichting het tekort nog altijd opvangen met het eigen vermogen", zo stelt het college.  

Interen op reserves

De stichting zou voor 2018 bijna 30.000 euro besparen op de kosten, maar is daar volgens het college niet in geslaagd. Inmiddels teert de stichting steeds verder in op haar reserves en geeft aan dat men zonder extra steun ná 2019 niet in de huidige vorm kan voortbestaan.

Aangezien de stichting steeds verder inteert op haar reserves, kan men geen financiële buffer opbouwen voor noodzakelijke vervangingen en investeringen die al jaren zijn uitgesteld.

Eigen vermogen daalt verder

Voor een gezonde bedrijfsvoering voor de komende tien jaar, zou de stichting naar eigen zeggen een eigen vermogen moeten hebben van 430.000 euro. Dit eigen vermogen bedraagt nu 110.000 euro en zal zonder extra subsidie alleen maar verder dalen, zo stelt de stichting.

Het college erkent het risico dat de stichting zal besluiten om ermee te stoppen, als men niet over de brug komt met extra financiële steun. Voor een gezonde en toekomstbestendige bedrijfsvoering van het Mozaïek zal de budgetsubsidie omhoog moeten. In een nota aan het college staat dan ook: Het is aan de gemeenteraad om te beslissen hoeveel ’t Mozaïek hen waard is.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}