Column van Vincent Cantrijn: Afkomst

Column van Vincent Cantrijn: Afkomst

WIJCHEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Ik woon al bijna twintig jaar met veel plezier in Wijchen. De gemeentelijke belastingen worden door mij keurig op tijd betaald. Ik ben lid van een Wijchense vereniging.  Mijn stamcafé is gevestigd in het horecastraatje. Mijn vrouw en ik doen vrijwilligerswerk in Wijchen. We voelen ons er thuis. Desondanks word ik niet beschouwd als een echte Wijchenaar, want ik ben geen tegenstander van een theepaviljoen langs de Meer. Tenminste als ik een man mag geloven, die beweerde dat echte Wijchenaren tegen dit theepaviljoen zijn. Daarmee suggererend dat de mening van onechte Wijchenaren er niet toe doet.

Tekst gaat verder onder de video.

Echte Wijchenaren

Tja. Wat is een echte Wijchenaar? In de kroeg wordt mij verteld dat echte Wijchenaren al generaties lang in Wijchen wonen. Echte Wijchenaren gaan op kermismaandag met hun familie naar het matinee bij Sterrenbosch of de feesttent van het Witte Paard. Ik voldoe niet aan die criteria, dus ben ik geen echte. Mag ik dan toch een mening hebben over een theepaviljoen? Dacht het van wel. Kernachtig Wijchen is met stip de grootse partij in de raad. Volgens hun eigen site zit de partij met haar wortels diep in de samenleving van Wijchen. Voor ieder probleem wordt een Wijchense oplossing gezocht. Het is altijd Wijchen wat hen bindt. Me dunkt. Hoe echt Wijchens wil je het hebben? Geert Gerrits is namens Kernachtig Wijchen wethouder van Ruimtelijke Ordening, en voorstander van het theepaviljoen. Of hij als politiek echte Wijchenaar voldoet aan de kroegcriteria van een echte Wijchenaar weet ik niet. Maar een afwijkende mening heeft hij wel.

Paul Depla

Ik word zo moe van dit soort opvattingen. In 2003 werd ik in een column boos op een  Nijmeegs raadslid. Die beweerde doodleuk in de krant: “Wethouder Paul Depla komt uit Eindhoven en niet uit Nijmegen. Daardoor denkt hij alleen aan geld verdienen en heeft hij geen liefde voor de stad.” Ik vond die opmerking onder de gordel. Alsof iemand die niet uit Nijmegen komt, geen liefde voor de stad kan hebben. Kom op zeg. Ik neem Qader Shafiq als lichtend voorbeeld. Geboren en getogen in Afghanistan. Gevlucht vanwege het regime en 25 jaar geleden in Nijmegen terecht gekomen. Qader zet zich op velerlei manieren met hart en ziel in voor Nijmegen. Tijdens lezingen op middelbare scholen wordt hij wel eens aangeraden om terug te gaan naar Afghanistan, want daar hoort hij thuis. Qader antwoordt dan steevast: “Jullie wonen pas 16 of 17 jaar in Nijmegen. Ik al 25 jaar. Afkomst doet er niet toe. Nijmegen is de stad waarvan ik ben gaan houden en waarvoor ik me al 25 jaar inzet.” Prachtig antwoord.    

NEC zegt van zich zelf dat het een echte Nimweegse volksclub is. Er zijn wat probleempjes met de betaling van achterstallige huur van de Goffert richting de gemeente, omdat geld uit Turkije nog steeds niet is overgemaakt. Volgens de directie van NEC wil een rijke Rus de portemonnee wel trekken. Geld is geld, denkt de directie van NEC handenwrijvend. Afkomst doet er niet toe. Zoals dat ook geldt voor iedere Nijmegenaar of Wijchenaar.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}