Column van Vincent Cantrijn: Beeldenstorm

Column van Vincent Cantrijn: Beeldenstorm

WIJCHEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Wat een Week. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Van april tot en met september worden in het Wijchens Meer vijftien kunstwerken geplaatst.  De drijvende tentoonstelling, Meerkunst geheten, vindt plaats in het kader van de herdenking van 75 jaar bevrijding van de regio. De kunstwerken zijn daarom gebaseerd op het thema vrijheid. De kunstenaars moeten zelf ervoor zorgen dat hun kunstwerk niet wegwaait of wegdrijft. Deze bepaling is niet alleen vanwege de stormgevoeligheid van het Wijchens Meer in het regelement terecht gekomen. In het Wijchens Meer ligt al sinds 1998 een kunstwerk van een Japanse kunstenaar: Das Blue Boat. Voor wie het niet kent: het is een drijvend blauw scheef huisje waaruit een soort hengel steekt. Jarenlang heeft dit kunstwerk de Wijchense gemoederen behoorlijk bezig gehouden. Want zodra een gemeente een kunstwerk bedenkt voor de een of andere plek, dan begint de ellende pas goed. “Hier hebben we niet om gevraagd”; “wij kijken er tegenaan”;  “kan die kunstenmaker dit niet in zijn eigen tuin zetten?” Das Blue Boat kan er over mee praten. Drie keer werd het kunstwerk uit protest door vandalen van zijn verankering losgemaakt. Kunstkannibalisme. Uiteindelijk verplaatste de gemeente het naar een wat minder in het oog springende plek in het Meer. Sindsdien dobbert het kunstwerk ongestoord in het water. Van mij moeten de nieuwe kunstwerken vooral op in het oog springende plekken geplaatst worden. Dat wordt komende zomer museaal wandelen rondom het Meer.   

Gastvrij

Van Thorbecke is de uitspraak: “Kunst is geen regeringstaak.” Daar denken de PvdA en GroenLinks in Nijmegen heel anders over. Beide partijen dienden een motie in voor de plaatsing van een kunstwerk met als thema Gastvrijheid. Want, zo is hun redenering, gastvrijheid is onderdeel van de Nijmeegse identiteit; nu en in het verleden. Over de toekomst geen woord. Maar ik ga ervan uit, dat PvdA en GroenLinks volgend jaar nog steeds  hetzelfde standpunt hebben. Ter rechter zijde waren de rapen gaar. Thorbecke werd niet geciteerd, maar het werd wel zo bedoeld. De linkse meerderheid in de Raad stemde vóór het kunstwerk en Thorbecke draaide zich om in zijn graf. Dat gaat nog wat worden. Want natuurlijk hebben PvdA en GroenLinks dit kunstwerk bedacht als een politiek statement van jewelste.  Dat wordt een leuk klusje voor Noël Vergunst als kunstwethouder. De commissie Beeldende Kunst en de commissie Beeldkwaliteit gaan ongetwijfeld op hun strepen staan. Laat dat maar aan Noël over. Die zal fijntjes opmerken dat de commissies slechts een adviserende rol hebben en dat de politiek bepaalt. Dat kunstwerk gaat er dus wel een keer komen.

Beeldenstorm

In 1566 was de Beeldenstorm. Katholieke beelden werden vernield door protestanten. Sterke polarisatie in de samenleving leidde toen tot vernieling van kunst. Sterke polarisatie is momenteel in Nijmegen helaas geen onbekend verschijnsel. Maar dat mag niet leiden tot een nieuwe beeldenstorm. Kunst mag en moet emoties oproepen. Maar iedereen moet met zijn tengels van de nog te plaatsen kunstwerken in Nijmegen en Wijchen afblijven. Ook een kunstwerk moet in Wijchen in vrijheid kunnen drijven en zich in Nijmegen gastvrij welkom voelen.   

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}