Column van Vincent Cantrijn: Mistig

Column van Vincent Cantrijn: Mistig

WIJCHEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. Tot en met 1 juni is er helaas geen radio-uitzending, maar gelukkig wel een column! De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

De KNVB heeft in alle wijsheid besloten om dit seizoen geen clubs te laten promoveren of degraderen. Voorafgaand aan dit besluit heeft de KNVB een peiling onder de clubs gehouden. Daaruit bleek dat een meerderheid van de clubs voorstander was van promotie en degradatie. Helaas voor Cambuur en de Graafschap. Ze spelen volgend seizoen geen Eredivisie. “Het was maar een peiling”, aldus de KNVB. “Die konden we naast ons neer leggen”. Via een kort geding probeerden Cambuur en de Graafschap de rechter te overtuigen van het onrecht dat hen was aangedaan. Zonder succes. De rechter merkte wel fijntjes op, dat de peiling een erg mistige procedure was. De KNVB houdt voorlopig geen peilingen meer.

Draagvlakpeiling

De gemeenten Druten en Wijchen daarentegen. Die staan allebei in de stijgbeugels om een draagvlakpeiling onder de inwoners te houden met de vraag hoe ze aankijken tegen een fusie van beide gemeenten. Ik heb nog nergens gelezen hoe er met de uitkomst van de peiling omgegaan wordt. Dat lijkt me toch een eerste vereiste. Ik voorspel allerlei omtrekkende bewegingen na afloop, ongeacht de uitkomst. Want ja, het was maar een peiling en geen referendum. Ik hoor de politici het nu al roepen. Aan een peiling kun je je geen buil vallen. Dus is het adagium: eerst maar eens zien hoe de peiling verloopt; dan zien we daarna wel weer verder. Zo mistig als het maar kan zijn.  

Een aantal politieke partijen heeft al bekend gemaakt voor of tegen een peiling te zijn. Het CDA in Wijchen is tegen. Die partij vindt dat er veel te hard wordt gelopen en wil er in 2022 een verkiezingsitem van maken. Dat is vroeg genoeg, aldus fractievoorzitter Björn Derksen. Je hoeft het met dat standpunt niet eens te zijn, maar er is niks mistigs aan. Of er daadwerkelijk een peiling gaat komen hangt af van Kernachtig Wijchen, de grootste partij in de Wijchense Raad. Maar laat uitgerekend die partij er nog niet uit zijn of er een peiling moet komen. Fractievoorzitter Twan van Bronckhorst laat via de pers weten dat zijn partij eerst onder de eigen achterban een peiling gaat houden. Daarna ziet hij wel verder. Het is verrekte jammer dat de horeca nog niet open is. Het is altijd reuze gezellig met Twan aan de bar of op het terras. Dan had ik hem toch eens gevraagd hoe hij die peiling voorafgaand aan de peiling ziet en of die peiling een dwingend advies is of niet. En of hij zich laat leiden door electoraal winst of verlies of door inhoudelijke argumenten.

Weerdeskundigen zijn razend enthousiast over de huidige weersomstandigheden. Veel minder verkeer op de weg; veel minder vliegbewegingen. Dat scheelt een hoop uitstoot. De hemel is de laatste tijd nog nooit zo helder geweest. Gaat Kernachtig Wijchen de boel een beetje lopen te verstieren met een peiling om te peilen of er een peiling moet komen. Dat is dubbel mistig.     

Vincent Cantrijn
Columnist

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}