Column van Vincent Cantrijn: Normaal

Column van Vincent Cantrijn: Normaal

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. Tot en met 1 juni is er helaas geen radio-uitzending, maar gelukkig wel een column! De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Mijn verklaring over de beslissende invloed van de Wijchense burgermeester Marijke van Beek op het besluit van de burgemeesters in de Veiligheidsregio Gelderland Zuid over de verkoop van bierpakketten was te fantasievol. Aldus de mail die Hubert Bruls mij persoonlijk stuurde. Hoe het tijdens die bijeenkomst wel is gegaan mocht hij niet zeggen. Om die informatie via de Wet Openbaarheid van Bestuur boven tafel te krijgen vond ik te veel van het goede. Ik wacht wel op zijn memoires. En wat maakt het allemaal ook uit. De bierpakketten mogen legaal worden rondgebracht; daar ging het allemaal om.

Spijshuis Uylenspieghel

Per 1 juni worden de horecaregels versoepeld, ook al houdt Rutte nog een slag om de arm. De horeca is druk bezig met het bedenken van creatieve oplossingen hoe de nieuwe regels toegepast kunnen worden. Voor Spijshuis Uylenspieghel aan de Ganzenheuvel komt deze versoepeling te laat. Wat een drama. Een legendarisch restaurant sluit noodgedwongen de deur. En dat 45 jaar na de opening in 1975. Een roemrucht Nijmeegs etablissement is niet meer. Totaal ongeschikt om met zijn tweetjes romantisch te gaan tafelen. Ik spreek uit ervaring. Studenten, vrijgezellenfeesten, voetbalteams, vriendenclubs: dat was de clientèle. Hoe drukker en hoe rumoeriger des te gezelliger. Uylenspieghel was vooral beroemd vanwege het “Bord-in-de-stoel”. Hoewel het lang geleden is dat ik er gegeten heb hoef ik geen moeite te doen om me dat spektakel te herinneren. Jarenlang zette gastvrouw Thea van Diest een stoel met veel bombarie aan het hoofd van de tafel met daarop een groot bord met de specialiteiten van het huis. Met evenveel bombarie werden deze gerechten aangeprezen alsof de sterrencontroleurs van Michelin nog maar net met een positief gevoel uit de keuken waren verdwenen. Bedenktijd werd niet gegund. Hupsakee; bestellen. Liflafjes stonden niet op het bord. Wie dacht na het hoofdgerecht de rekening te kunnen vragen kwam bedrogen uit. Hupsakee; daar kwam de stoel weer aan. Nu met het bord met desserts. En de Nonnenverleider als afzakkertje met een geheime samenstelling van dranken was jarenlang een klassieker. Niet zelden werd vooraf of na afloop van het eetspektakel de naastliggende Anitabar bezocht. Rooie Anita zwaaide daar de scepter. Verse muntthee bestond toen nog niet; caffé latte ook niet. En als het al zou hebben bestaan dan zou Anita er niet over peinzen om het te verkopen. Toen Anita met pensioen ging werd de Anitabar bij Uylenspieghel getrokken. De Anitabar behoort sindsdien tot het collectieve geheugen van Nijmegen. Spijshuis Uylenspieghel maakt daar sinds afgelopen week noodgedwongen ook deel van uit.

Hoe de nieuwe horecaregels per 1 juni in de praktijk gaan werken is nog volstrekt onbekend. Wel is bekend dat we moeten gaan wennen aan het nieuwe normaal. Dat is de boodschap van hogerhand. En dat nieuwe normaal zou wel eens lang kunnen duren. Maar een nieuw normaal zonder Spijshuis Uylenspieghel in Nijmegen is verre van normaal. 

Vincent Cantrijn
Columnist

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}