Corry van Rhee-Oud Ammerveld ziet voordelen in fusie Druten-Wijchen

Corry van Rhee-Oud Ammerveld ziet voordelen in fusie Druten-Wijchen

DRUTEN – We bellen iedere week met een burgemeester van een gemeente uit onze regio. Deze week is dat Corry van Rhee-Oud Ammerveld, waarnemend burgemeester van Druten.

Bourgondisch

Van Rhee-Oud Ammerveld was al eerder waarnemend burgemeester in de gemeente West-Maas en Waal, en ze woont in Tiel, dus ze was al bekend met het gebied. Ze zegt dan ook: “West-Maas en Waal en Druten hebben veel overeenkomsten. Scherpenzeel is wél echt anders.” In die gemeente, gelegen in de bible belt, was Van Rhee-Oud Ammerveld ook waarnemer. “Het gedrag van de mensen daar is echt anders. Hier in Druten is het bourgondischer, en in Scherpenzeel serieuzer, strikter.”

Eigenlijk was de burgemeester nog niet klaar in Scherpenzeel. De vraag of die gemeente zelfstandig moet blijven speelde er een grote rol. “Ik voelde me verantwoordelijk voor het afronden van mij klus daar, en heb ook steeds gezegd dat ik niet zou weggaan, tenzij Druten voorbij komt,” zegt de burgemeester nu.

Druten-Wijchen

Ook in Druten is de zelfstandigheid van de gemeente een belangrijk onderwerp. Sinds twee jaar is er een gezamenlijke ambtelijke organisatie met Wijchen, en nu wordt er gedacht aan een fusie van de twee gemeenten. Volgens Van Rhee-Oud Ammerveld is de ambtelijke organisatie in elk geval goed voor inwoners: “We hebben nu veel meer deskundigheid in huis. We werkten veel met één persoon op een onderwerp, en als die met vakantie was, lag alles stil. Dat kan nu veel meer verdeeld worden, dus als inwoners met de gemeente te maken hebben, wordt dat deskundig opgepakt en er is continuïteit. Dat is voor iedere inwoner prettig. En dat zou nog beter worden als er een bestuurlijke fusie komt. Het zorgt voor minder kosten, en onze ambtenaren kunnen nog beter werken, omdat ze dat maar voor één bestuur hoeven te doen.”

“Maar voordat het zover is, mogen ook inwoners en maatschappelijke organisaties hun mening erover geven. We leggen ze de voor- en nadelen voor, en vragen hoe ze daar tegenaan kijken. Dat traject gaan we nu in.”

In het hele gesprek gaat Corry van Rhee-Oud Ammerveld onder meer ook in op de corona crisis. Beluister het hier. De tekst gaat daaronder verder.

Alleen waarnemer

Het besluit over wel of niet fuseren moet in elk geval genomen worden vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Uiteraard moet er uiteindelijk ook een benoemde burgemeester komen, van Druten of van de nieuwe fusiegemeente. Dat zal Van Rhee-Oud Ammerveld zelf in elk geval niet worden. “Ik kies er bewust voor om als waarnemer te werken, omdat je als waarnemend burgemeester niet hoeft te wonen in de gemeente waar je werkt. We wonen in Tiel, in een dijkwoning aan de Waal. Dat soort plekjes vind je niet zo makkelijk, en toen mijn man en ik daar tien jaar geleden kwamen wonen zeiden we al: hier gaan we oud worden.”

Verder noemt Van Rhee-Oud Ammerveld haar leeftijd als reden om niet te solliciteren naar een nieuw burgemeesterschap: “Ik vind dat je de belofte moet kunnen doen dat je die zes jaar burgemeesterschap dan ook vol gaat maken. Ik ben 63, en misschien werk ik nog wel zes jaar, maar dat weet ik niet zeker."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}