D66 Wijchen wil meer aandacht voor afkoppelen regenpijpen

D66 Wijchen wil meer aandacht voor afkoppelen regenpijpen

WIJCHEN – De gemeente Wijchen zou meer moeten doen om inwoners te stimuleren hun regenpijp af te koppelen van het riool en hun tuin bijvoorbeeld niet vol te leggen met tegels. Dat zegt de fractie van D66 in de gemeenteraad van Wijchen. De democraten hebben hierover raadsvragen gesteld aan het college van B&W.

Het waterschap heeft een subsidieregeling voor mensen die hun huis en tuin klimaatbestendig willen maken. Dat wil zeggen: tegels uit de tuin en planten er in, het aanleggen van een groen dak en regenwatervijver, alsmede een waterton in de tuin neerzetten om het regenwater van het dak in op te vangen. Men kan tegels ook vervangen door grind.

Geen subsidie voor particulieren

Het college van Wijchen zegt in antwoord op de raadsvragen van D66 dat men zich niet verantwoordelijk voelt om subsidieregelingen van andere overheden of organisaties onder de aandacht te brengen van de inwoners.

Verder meldt het college dat de gemeente geen subsidieregeling voor het afkoppelen van regenpijpen zal instellen. Men wil de beschikbare financiële middelen alleen inzetten om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. Het rendement van maatregelen in de openbare ruimte is veel groter dan bij particuliere terreinen, zo stelt het college.

Een subsidieregeling brengt bovendien veel administratieve rompslomp met zich mee. Zo moeten subsidieaanvragen altijd worden beoordeeld. Ook moet worden gecontroleerd of de particulieren alles wel hebben uitgevoerd conform de voorwaarden van de subsidieregeling.   

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}