D66 Wijchen wil stedenband met Poolse stad heroverwegen in het geval van 'LHBT-vrije zones'

D66 Wijchen wil stedenband met Poolse stad heroverwegen in het geval van 'LHBT-vrije zones'

WIJCHEN – D66 wil dat Wijchen onderzoekt of er in haar Poolse zusterstad Stargard anti-LHBT-initiatieven zijn. Als dat het geval is, moet het college de stedenband heroverwegen en officieel verbreken. Zo’n 30 procent van de Poolse gemeentes zou inmiddels ‘LHBT-vrije zones’ ingesteld hebben waarbinnen men niet voor de geaardheid mag uitkomen en geen aandacht aan andere geaardheden geschonken mag worden.

‘Past niet binnen onze wetten en waarden’

De gemeente Wijchen heeft al lange tijd een stedenband met het Poolse Stargard (eerder bekend als Stargard Szczecinski), dat in het noordwesten van het land ligt, bij de stad Szczecin. In die stad is een extremistische lobby actief om een anti-LHBT-verklaring aangenomen te krijgen. ‘Het verklaren van LHBT-vrije zones past niet binnen de wetten en waarden die wij in Nederland en in Wijchen als de onze beschouwen’, stelt vragensteller Kees van Galen, raadslid voor D66. Van Galen wil van het college weten of de stedenband nog actief is, en of ook in Stargard sprake is van (voornemens tot in het instellen van) een ‘homo-vrije’ of ‘LHBT-vrije’ zone. Zo ja, dan vindt Van Galen dat de vriendschapsbanden heroverwogen en officieel verbroken moeten worden.

Nieuwegein

Eerder deze week werd bekend dat Nieuwegein de vriendschapsband met de Poolse stad Pulawy per direct verbreekt. Die stad stelde onlangs, net als in bijna 30 procent van de Poolse gemeenten, een homovrije zone in waar LHBT'ers niet voor hun geaardheid mogen uitkomen. De gemeenteraad van Nieuwegein besloot middels een bijna unaniem aangenomen motie een einde te maken aan de banden met Pulawy. Het Europees Parlement nam in december 2019 ook al een resolutie aan van initiatiefneemster Sophie in ’t Veld (D66) tegen de publieke discriminatie van LHBT'ers in Polen.

Achtergrond: anti-LHBT lobby in Polen

In februari dit jaar beloofde de burgemeester van de Poolse hoofdstad Warschau middels het ondertekenen van een LHBT-manifest zich in te zetten voor gelijke rechten voor de LHBT-gemeenschap en betere voorlichting op scholen over diverse seksuele geaardheden. Dat werd gevierd als een grote stap voorwaarts. Het bleek echter juist het startschot voor een campagne tégen de Poolse homogemeenschap. De conservatieve politieke partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) maakte er een belangrijk campagnethema van, omdat ‘de ideologie van de LHBT-beweging de traditionele christelijke gezinswaarden en de Poolse identiteit zou bedreigen’. De krant Gazeta Polska deelde zelfs stickers uit met de tekst 'LHBT-vrije zone'. De aartsbisschop van Krakau nam het woord 'regenboogplaag' in de mond. Andere Poolse steden reageerden op het manifest door anti-manifesten aan te nemen. Eind maart verklaarde het bestuur van het stadje Swidnik de stad als 'vrij van LHBT-ideologie'. Daarna volgden vele gemeenten, districten en zelfs hele provincies. Inmiddels zijn er 76 zogenaamde 'LHBT-vrije zones' in Polen.

Stedenband

Een stedenband is een formele of informele vriendschapsband die twee steden met elkaar aangaan. Deze is er op is gericht om kennis uit te wisselen, culturele uitwisselingen te doen en lokaal bestuur te versterken. Stedenbanden binnen Europa zijn veelal tot stand gekomen bij wijze van vredesopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Na de uitbreiding van de Europese Unie met onder andere Polen, zijn er weer nieuwe stedenbanden tot stand gekomen, waaronder met Poolse gemeenten. In 2017 kwam de Nijmeegse stedenband met de Turkse stad Gaziantep onder druk te staan door een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}