Druten en Wijchen verbieden lachgaskoeriers op straat

Druten en Wijchen verbieden lachgaskoeriers op straat

DRUTEN/WIJCHEN – De gemeenten Wijchen en Druten willen door middel van hun plaatselijke verordening (APV) lachgaskoeriers op straat verbieden. Ook komt er een verbod op de verkoop van lachgas in de horeca en een verbod op gebruik (inhaleren) in de openbare ruimte. De twee gemeenteraden van Druten en Wijchen moeten overigens nog wel akkoord gaan met de voorstellen van beide colleges van B&W.

Er komt echter geen verbod op verkoop van lachgas vanuit winkels. Beide gemeenten zouden dat waarschijnlijk wel willen, maar handhaving is vrijwel onmogelijk omdat het lastig is te bewijzen dat men de lachgaspatronen koopt om te gebruiken als genotsmiddel.

De gemeente Arnhem gaat de verkoop van lachgas in winkels handhaven via de Wet Milieubeheer. Wijchen en Druten houden deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten om deze aanpak eventueel in de toekomst ook toe te passen. Vanuit de landelijke overheid zijn er geen plannen om lachgas te verbieden.

Overlast lachgas vergelijkbaar met drugs en alcohol

Volgens Druten en Wijchen leidt het gebruik van lachgas tot overlast, verstoring van de openbare orde en openbare veiligheid en gevaar voor het milieu. Men noemt de overlast vergelijkbaar met die van drugs en alcohol.

Bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag, gevaarlijke situaties in het verkeer en zwerfafval. Het gebruik van lachgas is ook slecht voor het milieu. Lachgas is een zeer sterk broeikasgas. Bovendien is het brandgevaarlijk, wat bij onzorgvuldige opslag of gebruik kan leiden tot gevaarlijke situaties, aldus beide gemeenten.

In grote hoeveelheden kan het gebruik van lachgas volgens Druten en Wijchen leiden tot zenuwschade. Ook acute neurologische schade komt voor, maar gelukkig slechts zelden.

Veel gebruikers nemen grote hoeveelheden lachgas tot zich

In 2016 stelde het RIVM dat bij recreatief gebruik geen nadelige gezondheidseffecten te verwachten zijn. Recreatief gebruik wordt gedefinieerd als vijf tot tien ballonnen lachgas per keer en maximaal één keer per maand. Maar veel gebruikers nemen veel grotere hoeveelheden en gebruiken veel vaker, zo stellen de twee gemeenten.

De colleges van Druten en Wijchen zullen nog gebieden in hun gemeenten aanwijzen waar de verkoop van lachgas verboden zal zijn. De Boa’s (gemeentelijke opsporingsbeambten) gaan daar handhaven. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}