Eerste deel carnavalsoptocht Wijchen is ‘prikkelarm'

Eerste deel carnavalsoptocht Wijchen is ‘prikkelarm'

WIJCHEN – In Wijchen is dit jaar afgesproken dat het eerste gedeelte van de carnavalsoptocht prikkelarm verloopt. Dit deel van de optocht is speciaal aangepast voor mensen die autistisch zijn.

Het eerste deel van de carnavalsoptocht door het Urnerijk verliep zondagmiddag vanaf het politiebureau tot aan de eerste bocht van de Mr. Van Coothlaan. Daar mocht de muziek niet harder staan dan 70 decibel. Ook muziek met een zware bas was niet toegestaan. Het snoepgoed werd aan de toeschouwers uitgedeeld en niet uitgestrooid.

Vermijden

Woordvoerster Marieke van de Werkgroep Autisme Wijchen verklaart: “Mensen met autisme, maar ook bijvoorbeeld de senioren en mensen met gehoorproblemen ervaren de harde muziek als een probleem. Zij vermijden om die reden steeds meer de mooie Wijchense Reut door het centrum van Wijchen.”

Daarom is het eerste gedeelte van de optocht 'prikkelarm' gemaakt. Dit gedeelte wordt gemarkeerd door de vlaggen van de Werkgroep Autisme Wijchen. Dankzij alle speciale maatregelen wordt inclusie bereikt. Dat wil zeggen dat tijdens de carnavalsoptocht in de gemeente Wijchen iedereen meedoet.  

Het Kleurrijk Jaar

Het jaar 2019 is door Prins John uitgeroepen tot Het Kleurrijk Jaar. Vele deelnemers en wagens zijn omgetoverd in de mooiste kleuren. Ter hoogte van het oude gemeentekantoor midden in het centrum staat bij een aantal wagens de muziek keihard. Op één van de wagens wordt zelfs muziek geproduceerd met 122 decibel aan geluid. En dat is volgens veel toeschouwers langs de route niet bepaald aangenaam om aan te horen. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}