Emilia van Nassau's 450e verjaardag in Museum Kasteel Wijchen

Emilia van Nassau's 450e verjaardag in Museum Kasteel Wijchen

WIJCHEN – Om te vieren dat Emilia van Nassau 450 jaar geleden werd geboren (10 april 1569) opent het Museum Kasteel Wijchen vrijdagavond een expositie over haar leven. De dochter van Willem van Oranje en Anna van Saksen is vooral bekend van een brief aan de Staten-Generaal.

Deze brief, zeven pagina's lang en in het Frans geschreven, was gericht aan de Nederlandse regering en veroorzaakte destijds grote reuring in de Nederlandse politiek en samenleving. Die brief vormt nu het topstuk van de expositie. Ze vermeldde in het geheim te zijn getrouwd met een uit de gratie gevallen prins genaamd Don Emanuel van Portugal. De vele kantjes zijn gevuld met haar beschrijvingen van hun liefde. Emilia haar broer prins Maurits verstootte het stel, totdat zij hun breuk hadden bijgelegd. Hierna kochten ze het kasteel Wijchen in 1609, het kasteel waar vrijdagavond de expositie over de levens van Emilia en haar man Emanuel van start gaat. 

Wijchense jaren

Over de tijd van Emilia en Emanuel in Wijchen is niet veel bekend. Om er toch over te kunnen vertellen worden er spullen tentoongesteld die zijn gevonden in de kasteelgracht. Zo probeert het Kasteel Museum het dagelijks leven van de kasteelbewoners, uit de tijd van Emilia van Nassau, inzichtelijk te maken voor bezoekers van de tentoonstelling. 

Portret

Naast de brief aan de Staten-Generaal is ook een schilderij van Emilia te bezichtigen. Het is een reproductie van de enige afbeelding die ooit van haar gemaakt is, een schilderij door Daniel van den Queborn. Dit portret hangt in Paleis Het Loo in Apeldoorn en mag het paleis niet verlaten. 

De expositie is van woensdag tot en met zondag te bezoeken, en blijft in het Museum Kasteel Wijchen tot 1 september. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}