Energiecoaches Wijchen nog geen daverend succes

Energiecoaches Wijchen nog geen daverend succes

WIJCHEN – Sinds februari zijn er energiecoaches actief in gemeente Wijchen. Deze energiecoaches zijn er om vragen van bewoners te beantwoorden, met name op het gebied van gedragsmaatregelen rondom energiebesparing. Tot nu toe is er echter nog maar weinig belangstelling voor de coaches.

Drie huishoudens

Patrick Aalmans, beleidsadviseur duurzaamheid voor de gemeente Wijchen, vertelt dat er tot nu toe drie huishoudens zijn geweest die aanspraak gemaakt hebben op een energiecoach. De energiecoaches zijn echter aangespoord om zelf direct contact te zoeken met vrienden, kennissen en buurtbewoners om hun diensten te leveren, dus het kan zijn dat het initiatief een groter succes is dan bekend bij de gemeente. Bovendien zijn de coaches pas een paar weken actief. 

Antwoord en advies 

Vragen die gesteld worden aan de energiecoaches kunnen bijvoorbeeld gaan over hoe de energierekening te lezen, of hoe verstandig het is om de verwarming 's avonds lager te zetten. Ook geven de coaches advies over bijvoorbeeld het vervangen van lampjes, een koelkast of andere apparaten om zo meer te besparen. De energiecoaches zijn er niet voor de technische kant. 

Aanvulling op Huisbaasje

De energiecoaches zijn in het leven geroepen als aanvulling op een initiatief van woningcorporatie Talis. Na verbouwingen in onder andere de Wijchense wijk Homberg boden zij de bewoners een gratis 'huisbaasje' aan. Dit apparaatje van de Consumentenbond geeft inzicht in verbruik en geeft bespaartips. 

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}