Geen gebouwen langs Wijchens Meer, wel pleintjes en kunst

Geen gebouwen langs Wijchens Meer, wel pleintjes en kunst

WIJCHEN – De plannen voor het gebied tussen het Wijchens meer en het Kasteel zijn dinsdagavond aangepast door de Wijchense gemeenteraad. Langs de oevers van het meer komen twee pleintjes, met kunst of bankjes erop, als publiekstrekker.

Dit betekent een wijziging ten opzichte van oorspronkelijke plannen. Daarin stond namelijk dat aan de oevers van het meer één of twee gebouwen zouden komen met een horeca-functie.

Tekst gaat verder onder de video.

CDA

De wijziging werd ingediend en gesteund door alle partijen in de gemeenteraad, behalve het CDA. Deze partij wil dat er niets bij komt aan de oever van het meer, dus ook geen kunstwerken, bankjes of pleintjes. CDA-raadslid Jan Peters Sengers wilde bovendien dat er ook niet gebouwd wordt op de plek van het Vredesmonument aan de Elckerlycweg.

Het CDA vond wel dat er vergeleken met de oorspronkelijke plannen winst is geboekt en feliciteerde actievoerders daar mee.

Protest

Ook van andere partijen waren er warme woorden voor de betrokkenheid van inwoners van Wijchen, waaronder de actievoerders. Vanwege de grote publieke belangstelling was voor deze vergadering uitgeweken naar theater ’t Mozaïek. De raadszaal in het Kasteel zou veel te krap zijn geweest. Onder de petitie ‘Handen af van het Wijchens meer’ stonden dinsdag inmiddels 3180 handtekeningen. De weerstand tegen het oorspronkelijke plan kreeg dinsdag resultaat, nadat meerdere gemeenteraadsfracties zeiden goed te hebben geluisterd naar inwoners. De eis van de actievoerders om helemaal niets te laten verrijzen aan de oever van het meer werd dus niet ingewilligd. Toch leken ze gematigd tevreden met de uitkomst van de vergadering.

Voor het CDA, de afgelopen weken zeer betrokken bij de protesten, ging dus ook dit compromis te ver. De partij vindt ook dat het bestemmingsplan niet concreet genoeg is. Andere partijen vinden juist dat de gemeenteraad er is om kaders te stellen, en niet om elk detail nu al in te vullen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}