Gemeente Wijchen start met proef om ganzen te weren

Gemeente Wijchen start met proef om ganzen te weren

WIJCHEN – De gemeente Wijchen is een proef gestart om groepen ganzen zoveel mogelijk van bepaalde locaties te weren. Dit zogenoemde “sturen van de groepen ganzen” gebeurt onder andere door een andere manier van gras maaien, zo heeft de gemeente maandag bekendgemaakt.

Volgens de gemeente zijn er relatief veel ganzen bij de Aalsburg en De Ververt tussen het pad en de oever van het Wijchens Meer. Deze locaties worden in juni niet meer gemaaid. Ook wordt deze strook met natuurlijk gras in september minder gemaaid. De gemeente gaat er namelijk vanuit dat ganzen niet houden van ruiger gras.

Tekst gaat verder onder de video.

Inwoners vinden ganzen leuk

Een andere populaire locatie bij de ganzen is het grasveld bij de Blauwe Hof 75e straat tussen het pad en de achtertuinen. Ook hier is de gemeente van plan om minder vaak te gaan maaien.

De gemeente zegt te beseffen dat veel inwoners de ganzen leuk vinden en ervan genieten om naar de dieren te kijken. De ganzen zorgen echter ook voor overlast door dreigend gedrag of bijvoorbeeld poep op wandelpaden. De proef is er op gericht om te zien of men de overlast zo veel mogelijk kan voorkomen.

Agressie vanwege de jongen

De ganzen hebben momenteel jongen die ze natuurlijk willen beschermen. Daarom reageren ze agressiever als ze zich bedreigd voelen. Die reacties kan men volgens de gemeente beperken of voorkomen. Zo adviseert de gemeente om de ganzen niet te voeren en zoveel mogelijk afstand te houden als men langs de ganzen wandelt of fietst.   

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}