Gemeente Wijchen voert hondenlosloopverbod in

Gemeente Wijchen voert hondenlosloopverbod in

WIJCHEN – Gemeente Wijchen kondigt een losloopverbod aan voor honden, dat in zal gaan op 8 mei. Het verbod zal gelden voor de uiterwaarden van Balgoij en een deel van de Loonse Waard. De gemeente stelt ook algemene gedragsregels voor de gebieden op.

Verstoring van de leefomgeving

Loslopende honden zorgen voor verstoring van de leefomgeving van beschermde en wilde dieren. De wet natuurbescherming eist dat dit voorkomen moet worden, dus onderneemt de gemeente nu actie. Met de hond aan de lijn wandelen mag nog wel. Bovendien geldt het verbod niet in het hele gebied, en ook zwemmen voor honden blijft in een deel van het gebied mogelijk.

Alternatieve locatie

De gemeente is van plan om een nieuw terrein beschikbaar te stellen waar honden wel los mogen lopen. Op zo’n terrein zijn de natuurwaarden heel beperkt. “De locaties zijn zo gekozen dat er geen of in ieder geval zo beperkt mogelijk hinder is voor andere gebruikers van het gebied,” aldus een woordvoerder van de gemeente. Bewoners kunnen tot 8 mei bezwaar aantekenen tegen het losloopverbod. “We houden rekening met negatieve reacties vanuit hondenbezitters. Of er officieel bezwaar wordt aangetekend, is nog onbekend,” aldus de woordvoerder.

Nieuwe toegangsregels

Er zullen ook algemene toegangsregels voor de uiterwaarden en de Loonse Waard opgesteld worden. Deze zullen gaan over de manier van toegang (alleen wandelen), nachtelijke toegang en ongewenst gebruik van het gebied. Onder dat laatste vallen onder andere regels over het achterlaten van vuil en het stoken van vuur. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}