“Gemeenten regio moeten meer huurwoningen toewijzen aan eigen doorstromers”

“Gemeenten regio moeten meer huurwoningen toewijzen aan eigen doorstromers”

WIJCHEN – De gemeenten in de regio zouden meer gebruik moeten maken van de mogelijkheid die de Huisvestigingswet biedt om maximaal 25 procent van de sociale huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan woningzoekenden uit de eigen gemeente. Dat vindt een meerderheid van de Wijchense gemeenteraad, die wil dat er op regionaal niveau gesproken wordt over een gelijk beleid van deze strekking.

"Slagingskans neemt af"

Het is wenselijk dat er voldoende woonruimte is voor doorstromers die graag in Wijchen willen blijven wonen, vinden Kernachtig Wijchen, VVD en PvdA. “Ouders willen dat hun kinderen dicht in de buurt kunnen blijven wonen als zij dat willen”, zegt Wim Roosenboom (PvdA). “Maar kijk dan eens bijvoorbeeld naar Wijchen-Zuid, hoeveel Wijchenaren daar nu nog wonen en hoeveel Nijmegenaren.” Er is meer maatwerk nodig bij het toewijzen van sociale huurwoningen, vindt Renate Loermans (Kernachtig Wijchen). “Doorstromers willen graag in hun eigen gemeente blijven wonen, maar kunnen vaak geen woning vinden en zijn dan gedwongen uit te wijken naar een andere gemeente. Dat is een probleem in de hele Woonregio. Uit onderzoek van Talis is gebleken dat de slaagkans is afgenomen, bij bepaalde doelgroepen zelfs meer dan zeven procent. Om de kansen wat de vergroten, kunnen we als regio de maximale ruimte gebruiken die de Huisvestingswet ons biedt.” Een gelijk speelveld in de hele regio is daarbij wel van belang, vindt ook wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen), die niet onsympathiek tegenover het initiatief staat. “Er staat geen hek om Wijchen, we moeten er echt samen in optrekken. Maar de wet biedt ruimte, en hier wordt in andere delen van Nederland ook gebruik van gemaakt.”

"Oplossing is bouwen, niet schuiven met groepen"

CDA en D66 zien geen oplossing voor het woonprobleem in het ‘voortrekken’ van Wijchenaren voor sociale huurwoningen. “Eigen huurders eerst, dat zorgt voor een slecht imago”, vindt Han Demmers (D66). “De kansen moeten voor iedereen gelijk zijn om een woning te vinden in Wijchen of een andere gemeente in de regio. Een Wijchenaar die naar Nijmegen wil verhuizen – en die zijn er zeker – wil daar ook gelijke kansen hebben.” Bjorn Derksen (CDA) vraagt zich af hoe sociaal het idee is. “Er ontstaat een voorkeursbeleid. Wat zijn dan de groepen die benadeeld gaan worden? De oplossing voor het woningtekort is bouwen, niet het schuiven met groepen. Dan is er op den duur voor iedereen een woning in Wijchen, ook voor mensen van buiten Wijchen die hier willen komen wonen.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}