Grootste partij Wijchense raad spreekt zich uit vóór fusie met Druten

Grootste partij Wijchense raad spreekt zich uit vóór fusie met Druten

WIJCHEN – Een Wijchens akkoord op een fusie met Druten lijkt een stuk dichterbij nu de grootste partij Kernachtig Wijchen zich voor een fusie uitgesproken heeft. De partij vindt dat doorgroeien noodzakelijk voor de gemeente om aantrekkelijk te blijven.

Keukentafelgesprekken

De partij raadpleegde haar eigen achterban om tot een standpunt te komen. De partij organiseerde dit jaar een drietal bijeenkomsten georganiseerd en voerde meer dan 175 gesprekken met inwoners, ondernemers en organisaties. Uit die gesprekken bleek dat 69 procent van de achterban ‘ja’ zegt tegen een fusie, 13 procent twijfelt en 18 procent niet voor een fusie is. “Voor ons is nu duidelijk wat mensen belangrijk vinden”, zegt fractievoorzitter Twan van Bronkhorst. “Die keukentafelgesprekken zijn echt heel waardevol.”

‘Doorgroeien noodzakelijk om aantrekkelijk te blijven’

Kernachtig Wijchen vindt een fusie met Druten een logische keuze. Volgens de partij is doorgroeien noodzakelijk om op termijn een ‘aantrekkelijke dorpengemeente te blijven’. De partij denkt dat er uiteindelijk een gemeente kan ontstaan op de schaal van het Land van Maas en Waal. “Als Kernachtig Wijchen staan wij voor dorpen met een eigen identiteit, goede voorzieningen en een aangenaam woon- en leefklimaat met menselijke maat”, zegt Van Bronkhorst. “Die kwaliteiten willen wij graag behouden voor de toekomst van onze kinderen. Daarom moeten we sterker worden, en dus groeien. En Wijchen blijft natuurlijk gewoon Wijchen, net als alle andere kernen.” Eerder bracht het Wijchense college al naar buiten dat de financiële positie van beide gemeentes een fusie niet in de weg hoeft te staan.

Inleveren van zelfstandigheid

Doorgaan op de huidige schaal betekent stap voor stap inleveren van zelfstandigheid, denkt Kernachtig Wijchen. “De rijksoverheid stuurt hier al tientallen jaren op door geld en invloed te verschuiven naar grotere gemeenten”, zegt Van Bronkhorst. “Doorgroeien naar een krachtige zelfstandige dorpengemeente, naast de stad Nijmegen, is daarom verstandig. Zo worden we samen sterker en kunnen we ons blijven inzetten voor goede voorzieningen en lage lasten.”

Draagvlakonderzoek

Als eerste moet er nu een breed draagvlakonderzoek komen, vind de partij. “Het woord is aan de inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties”, zegt Van Bronkhorst. “Wij vinden een fusie verstandig, maar zo’n historisch besluit neem je alleen als de samenleving het met ons eens is. We hebben vertrouwen in de uitslag, voor ons is deze bindend.” De partij heeft zelf 12 zetels van de 27 in de Wijchense gemeenteraad, en heeft dus veel invloed. Bekend is dat het CDA tegenstander is van een fusie op korte termijn en het Wijchense college vóór een fusie is.

‘Dit jaar een beslissing nemen’

Kernachtig Wijchen vindt dat er dit jaar een beslissing moet komen over een fusie met Druten. “IJzer moet je smeden als het heet is”, vindt Van Bronkhorst. “De ambtelijke samenwerking loopt inmiddels goed. Nu is de kans om door te pakken. De wereld om ons heen blijft immers ook in beweging. Wij zien dat op termijn een krachtige gemeente nodig is. Die komt er niet vanzelf als je stil blijft zitten.”

Naam van fusiegemeente

De leden van Kernachtig Wijchen stellen het overigens wel op prijs als de gemeentenaam Wijchen gehandhaafd blijft totdat er een gemeente Land van Maas en Waal ontstaat. “Wat Kernachtig Wijchen betreft groeien we om Wijchen te kunnen blijven”, aldus Van Bronkhost.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}