Handhavingsbesluiten Wighenerhorst nog dit jaar verstuurd

Handhavingsbesluiten Wighenerhorst nog dit jaar verstuurd

WIJCHEN – De eigenaren van vakantiehuisjes op recreatiepark de Wighenerhorst in Wijchen, die in strijd handelen met het bestemmingsplan, krijgen nog dit jaar een besluit toegestuurd door de gemeente. Dat staat in een brief die de gemeente Wijchen heeft verstuurd aan alle bewoners en betrokkenen van het park.

De gemeente is een handhavingstraject gestart omdat men van de Wighenerhorst weer een gewoon vakantiepark wil maken. De vereniging van eigenaren van het park had de gemeente eind vorig jaar gevraagd om op te treden.

Waterbedeffect voorkomen

In de brief wijst Wijchen er op dat buurgemeente Beuningen is begonnen met handhaven op recreatiepark de Groene Heuvels in Ewijk. “Wij willen een waterbedeffect voorkomen door ook op recreatiepark Wighenerhorst op te treden,” aldus de gemeente in de brief.

De gemeente Wijchen: “Een van de redenen dat wij handhavend optreden is dat landelijk blijkt dat permanente bewoning van recreatieparken leidt tot verloedering van reactieparken.”

Het overgrote deel van de eigenaren van de bungalows heeft echter aangegeven dat er geen sprake is van verloedering op het bungalowpark. Zij zijn van mening dat handhaven leidt tot leegstand en daarmee verloedering van het recreatiepark juist in de hand wordt gewerkt.

Ideeën voor kennisgeving aangenomen

De meest voorkomende overtredingen tegen het bestemmingsplan is permanente bewoning en het verhuren van vakantiehuisjes aan arbeidsmigranten, met name Polen.

De gemeente benadrukt dat men ook in het verleden nooit de indruk heeft gewekt dat men permanente bewoning zou toestaan. Men zegt veel reacties te hebben gehad met ideeën voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen op het recreatiepark. De gemeente neemt deze ideeën slechts als kennisgeving aan. In dit verband heeft de gemeente nog geen gesprekken georganiseerd.  

In strijd met bestemmingsplan

Een grote controleactie op 21 maart heeft volgens het college van B&W uitgewezen, dat slechts 7 procent van de vakantiewoningen op de Wighenerhorst echt recreatief wordt gebruikt. Zeker meer dan de helft van alle recreatieverblijven wordt gebruikt in strijd met het bestemmingsplan.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}