Inwoners Hernen profiteren mee van groot zonnepark

Inwoners Hernen profiteren mee van groot zonnepark

HERNEN – Het bedrijf Zonel Energy Equipment, dat een groot zonnepark gaat aanleggen in Hernen, gaat omwonenden compenseren met diverse maatregelen. Zo kunnen omwonenden bijvoorbeeld investeren in het zonnepark door obligaties te kopen.

Het college van B&W van Wijchen heeft dinsdag bekendgemaakt dat men een overeenkomst met Zonel gaat afsluiten. Daarin staan afspraken hoe omwonenden kunnen participeren en wordt vastgelegd hoe de inwoners van Hernen tegemoet worden gekomen.

150 Zonnepanelen en elektrische laadpaal voor dorpshuis

Zonel verplicht zich om het nieuwe of te renoveren MFA in Hernen te voorzien van maximaal 150 zonnepanelen en een elektrische laadpaal. Dorpshuis de Mijlpaal (MFA) wordt eigenaar van deze zonnepanelen en alle opbrengsten zijn ook voor de Mijlpaal.

In de overeenkomst zal ook komen te staan dat Zonel een gebiedsfonds opricht ter ondersteuning van maatschappelijke doelen in Hernen. Inwoners van Hernen zullen dit fonds beheren. Zonel zal jaarlijks 3.000 euro doneren aan dit fonds, zo luidt de afspraak.

Zonnepark van 11 hectare

De gemeenteraad van Wijchen had in juni een motie aangenomen, waarin het college werd verzocht om een overeenkomst met Zonel af te sluiten over investeringsmogelijkheden voor inwoners. Daarnaast zou het zonnepark maatschappelijke voordelen moeten opleveren.

Zonnepark Kampbroek wordt 11 hectare groot en komt op agrarische grond te staan. Een aantal inwoners van Hernen is tegen de komst van het zonnepark en heeft al in een vroeg stadium een petitie aangeboden. Volgens het college wordt het zonnepark op een goede manier ingepast in het landschap.

Naar aanleiding van de zienswijzen en overleg met omwonenden zijn er landschappelijke aanpassingen aan het plan gepleegd. Zo is er onder meer besloten om een groenblijvende haag van twee meter aan te leggen, zodat het zonnepark aan het zicht wordt onttrokken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}