Inzamelaar Dar erkent problemen met afvalinzameling Wijchen

Inzamelaar Dar erkent problemen met afvalinzameling Wijchen

WIJCHEN – Inzamelaar Dar steekt de hand gedeeltelijk in eigen boezem wat betreft de klachten over de kwaliteit van de afvalinzameling in Wijchen. De Dar erkent dat er in de eerste twee weken van dit jaar in Wijchen problemen zijn geweest.

De klachten zijn aangekaart door Kernachtig Wijchen. Deze partij zegt veel klachten te hebben gekregen over de regionale afvalinzamelaar, met name vanuit Wijchen-Zuid. De partij heeft hierover inmiddels raadsvragen gesteld aan het college van B&W.

Volgens raadslid Jan Evers van Kernachtig Wijchen zijn de klachten afkomstig vanuit diverse geledingen van de Wijchense samenleving. De klachten gaan onder andere over plastic zakken die blijven liggen en niet-geledigde kliko’s die blijven staan. Daardoor is er ongedierte op deze pekken. De Wijchenaren constateren ook foutieve informatie in de afvalkalender/afvalwijzer, zoals onjuiste inzameldata. Ook zouden klachten niet worden opgepakt.

Slechts een greep uit de vele klachten

In de raadsvragen noemt Kernachtig Wijchen dit slechts een greep uit de vele klachten die men heeft ontvangen. De partij noemt het van het grootste belang dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost. Kernachtig Wijchen wil dan ook van het college weten welke maatregelen men gaat nemen om de Dar te houden aan de overeenkomst die met de gemeente is gesloten.

Een woordvoerster van de Dar zegt dat de problemen met verschillende dingen te maken hebben. “Vanaf 1 januari zijn verschillende ophaaldagen veranderd omdat oud papier in een deel van Wijchen niet meer op zaterdag, maar op een andere dag wordt ingezameld. We hebben via verschillende kanalen, zoals sociale media, zoveel mogelijk bewoners proberen te bereiken dat ophaaldagen kunnen veranderen,” zo stelt de woordvoerster.

Verkeerd afval aan de straat

Volgens de woordvoerster heeft de Dar gemerkt dat bij veranderingen de inzameling vaak niet direct verloopt zoals het normaal gaat. “Wij hebben als Dar helaas nog voor extra verwarring gezorgd, doordat bij sommige straten in Wijchen de ophaaldagen (tijdelijk) niet goed op de digitale afvalwijzer/app stonden. Dit zorgt ervoor dat op sommige plekken verkeerd afval aan de straat wordt gezet,” aldus de woordvoerster.

De Dar zegt dat het oplossen van de problemen een hoge prioriteit heeft. Verschillende ophaaldagen zijn volgens de Dar al aangepast en staan nu goed in de app en (digitale) afvalwijzer. “De laatste veranderingen zetten wij nog deze week in de digitale afvalwijzer en app.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}