Kabinet scherpt maatregelen aan: 'Alle samenkomsten tot 1 juni verboden'

Kabinet scherpt maatregelen aan: 'Alle samenkomsten tot 1 juni verboden'

RIJK VAN NIJMEGEN – Het kabinet heeft maandagavond opnieuw verscherpte maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Zo zijn alle samenkomstentot 1 juni verboden. Er geldt bovendien geen ondergrens meer voor het aantal personen bij samenkomsten.

Forse boetes

Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om dat te handhaven, met name met forse boetes voor mensen die zich niet aan de regels houden, aldus minister Fred Grapperhaus van Justitie. Die geeft burgemeesters ook de bevoegdheid om een verbod op groepsvorming in te voeren. Daarvan is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5-meter-regel in acht nemen.

Minder gezondheidsrisico's

Dat geldt niet voor gezinnen. Spelende kinderen zijn hiervan uitgesloten omdat zij minder gezondheidsrisico's lopen. Volwassenen moeten nog steeds 1,5 meter bij elkaar uit de buurt blijven en mogen met niet met meer dan drie personen naar buiten. Mensen die toch samenscholen, kunnen hoge boetes verwachten. 'Dan moet je denken aan 400 euro voor particulieren en tot 4000 euro voor bedrijven, aldus Rutte.

Intelligente lockdown

Minister-president Rutte spreekt van een intelligente lockdown. 'Bij gezinnen waarbij één iemand ziek is, moeten alle leden van het gezin thuis blijven. Heeft één iemand binnen het gezin koorts? Dan blijft iedereen thuis.'

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}