Kan Wijchen ‘Fairtrade Gemeente’ worden?

Kan Wijchen ‘Fairtrade Gemeente’ worden?

WIJCHEN – Het is momenteel nog onduidelijk of Wijchen een zogeheten ‘Fairtrade gemeente’ kan worden. Het fairtrade-principe kan op veel sympathie rekenen, maar het is niet duidelijk of voldoende ondernemers, inwoners en maatschappelijke instellingen hierin willen deelnemen, zo schrijft het Wijchense college van B&W in een Informatienota aan de gemeenteraad.

Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad een motie aangenomen, of het college wil onderzoeken wat ervoor nodig is om van Wijchen een ‘Fairtrade Gemeente’ te maken.

Eerlijke beloning voor werk

Fairtrade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld, met respect voor mens en milieu. Dat wil zeggen dat boeren en producenten een eerlijke beloning voor hun werk ontvangen. Ook worden bij fairtrade bijvoorbeeld het recht op vakbonden en het verbod op gedwongen of kinderarbeid nageleefd.

Een gemeente komt in aanmerking voor de titel ‘Fairtrade Gemeente’ als men aan een aantal criteria voldoet. De misschien wel belangrijkste voorwaarde is dat er een lokale werkgroep actief is, die initiatieven onderneemt om dit te bewerkstelligen.

Koffie en thee zijn al fairtrade

Er bestaat inmiddels een werkgroep van vijf personen die wel wil proberen om een officiële lokale “Werkgroep Fairtrade Gemeente Wijchen” op te richten. Zij gaan contacten leggen met inwoners, verenigingen en organisaties om te zien of er voldoende animo is.

Het college zegt eind september weer te gaan praten met de groep van vijf personen, om te kijken of zij enige resultaten hebben geboekt.  

De gemeentelijke koffie en thee zijn al wel fairtrade-producten. Dat geldt ook voor een deel van het fruit, aldus het college in de informatienota.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}