Kernachtig Wijchen stelt kritische raadsvragen over Leisurelands

Kernachtig Wijchen stelt kritische raadsvragen over Leisurelands

WIJCHEN – De partij Kernachtig Wijchen heeft een aantal kritische raadsvragen gesteld over het bedrijf Leisurelands, dat in eigendom is van 21 gemeenten in Gelderland waaronder Wijchen. Aanleiding voor de raadsvragen is een artikel in de digitale krant van het NRC.

Fractieleider Twan van Bronkhorst van Kernachtig Wijchen wil van het college van B&W weten of het een taak is van Leisurelands om voor ruim twee miljoen euro grond te kopen van de gemeente Beuningen als mogelijke ontwikkellocatie voor windturbines en een zonnepark. Ook vraagt Kernachtig Wijchen zich af welke invloed de aandeelhouders, zoals de gemeente Wijchen, hebben op het te voeren beleid en de keuzes die Leisurelands maakt.

Hyper commerciële grootgrondbezitter

Daarnaast heeft Kernachtig Wijchen vraagtekens bij het feit dat Leisurelands voor drie miljoen euro grond heeft gekocht in Noord Groningen en deze verpacht aan ontwikkelaars van een sauna complex. Ook wil fractieleider Van Bronkhorst weten of de aandeelhouders (de gemeenten) zijn gekend in de besluiten om de gronden aan te kopen in Beuningen en Noord Groningen.

In het nieuwsbericht in NRC wordt benadrukt dat Leisurelands in de afgelopen tientallen jaren is veranderd van een gesubsidieerd recreatieschap in een hyper commerciële grootgrondbezitter met landelijke ambities en een exotische beleggingsportefeuille.

Klachten lokale natuurorganisaties

Volgens NRC klagen omwonenden en lokale natuurorganisaties over de vercommercialisering van de recreatieplassen van Leisurelands. Verder wijst NRC er op dat het bedrijf de afgelopen jaren op grote schaal landbouwgrond heeft aangekocht door heel Nederland.     

Naast Wijchen zijn er in de regio nog vijf andere gemeenten eigenaar van Leisurelands. Dat zijn Berg en Dal, Heumen, Beuningen, Mook en Middelaar en Nijmegen. In totaal heeft de gemeente Nijmegen bijna 17 procent van de aandelen in bezit. De 21 gemeenten die eigenaar zijn van Leisurelands liggen verspreid over geheel Gelderland.   

Leisurelands exploiteert 20 recreatiegebieden, onder meer op de Veluwe en het Rijk van Nijmegen. Daartoe behoren ook de Groene Heuvels in Ewijk en de Berendonck in Wijchen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}