Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners van de gemeente Wijchen

Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners van de gemeente Wijchen

WIJCHEN – Zes inwoners van de gemeente Wijchen kregen maandag een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Marijke van Beek. Met een smoes waren ze naar de tijdelijke trouwlocatie van de gemeente gelokt. De bijeenkomst was in kleine kring vanwege de coronamaatregelen. Alle gedecoreerden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In de eerste lockdown periode, een jaar geleden, nam Albert Barsch uit Alverna het initiatief om diverse verzorgingshuizen in de gemeente te bezoeken. Hij speelde buiten de gebouwen vrolijke liedjes voor de bewoners op zijn accordeon. Het was typerend voor Barsch, die zijn muzikale talent nooit voor zichzelf heeft gehouden. Zo was of is hij onder meer verbonden aan de Liederentafel, dorpshuis De Oase in Alverna, en geeft leiding aan Schipperskoor De Meassangers.

Fred Bosman steekt veel van zijn tijd in voetbal, op verschillende manieren. Hij was scheidsrechter, en leidde daarna trainers, rapporteurs, scheidsrechters en zaalvoetbal-coaches op. Het zaalvoetbal trok hem steeds meer: hij had verschillende vrijwillige functies bij Yacumo, Numagu en FC Olympic. Bosman was mede-grondlegger van zaalvoetbalschool Wijchen. Ook buiten het voetbal is hij actief: hij zorgt wekelijks voor knutselactiviteiten voor de kinderen op Kinderopvang De eerste Stap.

De Wijchense afdeling van De Zonnebloem kan al jaren rekenen op de belangeloze inzet van Loes van Gils-van Hal. Ook was ze vrijwilliger bij woonzorgboerderij De Hagert, en bezoekers van de kledingafdeling van de Kringloopwinkel worden twee dagdelen per week door haar geholpen.

Sportclub Woezik heeft veel te danken aan vrijwilliger Emiel Janssen, maar het is lang niet de enige plaats waar de energieke en hulpvaardige Wijchenaar zich belangeloos inzet. Zo is hij betrokken bij De Zonnebloem, MeerVoormekaar, woonzorgboerderij De Hagert en de Voedselbank Wijchen.

In 1965 werd Jo Klaassen (Hernen) bestuurslid bij de toenmalige voetbalvereniging RKSV Hernani (nu UHC), en hij is er nooit meer weggegaan. Zijn vrijwilligersactiviteiten werden steeds omvangrijker, zeker na zijn pensionering. Twintig jaar lang was hij bijna dagelijks op het sportpark te vinden. Inmiddels doet Klaassen het rustiger aan, maar is nog steeds betrokken, in zijn rol van scheidsrechter.

Theo van der Weegen neemt al bijna dertig jaar allerlei taken op zich bij de Antonius Abt in Wijchen. Hij is er een gewaardeerd klankbord voor iedereen, ook door zijn grote kennis over gebeurtenissen en ontwikkelingen in verleden en heden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}