Meteoroloog Margot Ribberink over uitzonderlijke september-hitte

Meteoroloog Margot Ribberink over uitzonderlijke september-hitte

REGIO – Het zal niemand zijn ontgaan: het is opeens weer snikheet buiten. De temperatuur loopt op tot meer dan dertig graden, en dat half september. We vroegen aan meteoroloog Margot Ribberink hoe bijzonder dit is.

Opwarming

Inderdaad is dit een uitzonderlijke situatie, zo bevestigt Ribberink: “In de afgelopen 100 jaar is het maar een keer of vijf voorgekomen dat er 30 graden werd gemeten in De Bilt.”

Maar wat is de oorzaak van deze hitte? Volgens Ribberink speelt de opwarming van de aarde een grote rol. “In de laatste twintig jaar zie je dat de warme periodes veel eerder en langer doorzetten.” We zullen er rekening mee moeten houden dat hete periodes in de toekomst vaker zullen voorkomen, ook buiten de zomermaanden.

Beluister hier het hele gesprek met Margot Ribberink. Tekst gaat verder onder de audio

De hoge temperatuur heeft grote gevolgen voor mensen. “In de afgelopen weken zijn er vijfhonderd mensen overleden aan hitte-stress,” weet Ribberink. Dat vooral oude mensen kwetsbaar zijn hiervoor, komt ook doordat ouderen minder goed door hebben wanneer ze moeten drinken. Zo kunnen ze uitdrogen.

Bestrijden

Wat Ribberink betreft moeten we op twee manieren omgaan met de hogere temperaturen. Ten eerste is er mitigatie, oftewel het aanpakken van de oorzaak van het probleem. In dit geval betekent dat vooral het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Ten tweede noemt Ribberink adaptatie, oftewel het aanpassen aan de hitte. Daarvoor is bijvoorbeeld groen in de stad van groot belang. Steden warmen meer op dan het platteland doordat steen veel warmte vasthoudt. Dit effect kan worden afgeremd door in de stad meer bomen en struiken te plaatsen.

Zorg voor elkaar

Ook in sociaal opzicht zullen we ons moeten aanpassen aan de warmte. Ribberink: “Er moet ook goed gezorgd worden voor het netwerk van mensen die voor kwetsbare ouderen zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mantelzorgers en gezondheidsmedewerkers.”

Het weer

De hitte van vandaag houdt niet lang meer aan, maar de zomer gaat toch nog even door. Ribberink pakt haar weervrouw-rol weer even voor ons op: "Na morgen gaat de wind naar het noorden draaien, en krijgen we een lange periode met heel comfortabel zomerweer. Een graad of 21, 22, het blijft droog, en de zon schijnt. Het kan in september echt genieten zijn.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}