Nieuwbouwproject Tuin van Woezik gaat huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen aantrekken

Nieuwbouwproject Tuin van Woezik gaat huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen aantrekken

WIJCHEN – Volgend voorjaar zijn ook huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen welkom als bewoners van de Tuin van Woezik in Wijchen. Op verzoek van Jordy Houkes (Vereniging Natuur en Milieu Wijchen) heeft de Gemeente Wijchen dat mogelijk gemaakt.

In overleg met de bouwers is er gezorgd voor extra huisvestingsmogelijkheden voor deze nuttige dieren in het nieuwbouwproject. Zo zijn er 5 vleermuiskasten en 16 gierzwaluwkasten ingebouwd. Ook zijn er bij een vijftal woningen voorzieningen getroffen voor de huismus.

Natuur-inclusief bouwen

Op deze manier is er ook bij nieuwbouwprojecten nog plek voor vogels en vleermuizen. Door nieuwe bouwmethoden, zoals betere isolatie, minder ventilatie, beter sluitende dakbedekking, hebben vogels en vleermuizen minder kieren en nissen om in te kruipen. Mede daardoor zijn de aantallen huismussen en gierzwaluwen de afgelopen decennia sterk afgenomen. "Met dit zogenaamde natuur-inclusief bouwen helpen we ze weer op de weg terug", meent Jordy Houkes.

Natuurbeleidsplan

In het recent uitgegeven Natuurbeleidsplan van de gemeente Wijchen is het natuur-inclusief bouwen ook één van de speerpunten. Daarmee zou dit namens de gemeente de standaard-bouwwijze kunnen worden. Volgens Houkes kunnen inwoners van de gemeente Wijchen ook in de toekomst nog genieten van huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen in hun wijken. De vliegende gasten eten ook graag plaaginsecten als buxusmotten en eikenprocessierupsen.

Foto: Wikipedia

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}