Nieuwe molenstenen voor Wijchense Molen eens in 100 jaar

Nieuwe molenstenen voor Wijchense Molen eens in 100 jaar

WIJCHEN – De Wijchense Molen krijgt woensdag twee nieuwe molenstenen. Deze unieke gebeurtenis komt maar eens in de 100 jaar voor. Molenaar Jeroen van de Water heeft een zoektocht van twee jaar nodig gehad om de 1500 kg zware stenen te vinden.

Woensdag 24 april, tussen 09:00 en 10:00 aan de Bronckhorstlaan 11, worden de molenstenen geplaatst, waarbij belangstellenden die interesse tonen in dit oud-Nederlandse ambacht welkom zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

Zoektocht

De zoektocht naar deze stenen verliep volgens Van de Water niet volgens zonder slag of stoot. Via Ebay & Marktplaats heeft Jeroen in Hellendoorn en in het Duitse Munster twee afzonderlijke stenen gevonden die bij elkaar passen. Nadat ze gladgepolijst zijn door een steenhandel in België werden er met de hand groeven in gekerfd. Een precies en intensief karwei dat ongeveer 70 uur in beslag neemt. Het is dan ook niet voor niets dat het molenaarsambacht vorig jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst.

Dagelijks in bedrijf

De Wijchense Molen is nog dagelijks in productie met een van de weinige beroepsmolenaars in Nederland. Het ambacht is op woensdag 24 april uitgebreid te bewonderen op de Molenberg, tegenover NS-station Wijchen. De loodzware basaltstenen van 1500 kg worden per vrachtwagen naar de Molenberg gebracht.

Tekst gaat verder na de video:

Billen

Met een steekwagen worden deze stenen een voor een de berg opgereden tot in de molenwinkel. Hier wordt de laatste groef in de stenen gekerfd. Dit wordt in vakjargon ook wel ‘billen’ genoemd. Zodra dit secure werk gedaan is mogen de stenen naar boven. Dit gebeurt in de molen zelf, met een lange takel en gewoon met de hand. Uiteindelijk krijgen de stenen een definitieve plek op de steenzolder van de Wijchense Molen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}