Steppevorkstaartplevier is in de war, vogelaars boffen

Steppevorkstaartplevier is in de war, vogelaars boffen

BATENBURG – Honderden vogelaars zijn afgelopen zondag naar Batenburg afgereisd om de zeldzame Steppevorkstaartplevier te zien. De vogel trekt donderdag nog steeds veel bekijks, maar eigenlijk zou de vogel in Kazachstan moeten zitten.

De Steppevorkstaartplevier broedt ten oosten van de Zwarte Zee en overwintert in Zuid-Afrika. Toch hebben afgelopen week al zo’n vierhonderd vogelaars de vogel in Batenburg zien vliegen. “Deze vogel is in de war en is helemaal de verkeerde kant opgevlogen,” aldus ecoloog Jordy Houkes.

Tekst gaat verder onder de video.

Afstrepen

Vogelaar Jan Houwen is donderdag maar eens gaan kijken of hij de vogel kon zien, hij hoefde zondag niet vooraan te staan. “Het is leuk, dan kan ik er weer eentje afstrepen op mijn lijstje. Ik zal je zeggen, voor zondag had ik nog nooit van een Steppevorkstaartplevier gehoord, zo leer je ook weer wat bij.”

Toekomst

De aanwezigheid van de vogel is fantastisch voor vogelaars, maar de toekomst van deze Steppevorkstaartplevier wordt met deze  verandering van bestemming wel onzekerder. Houkes: “Zijn soortgenootjes die naar Zuid-Afrika zijn gegaan, hebben een grotere kans op overleving, maar tot nu toe is hij perfect in conditie.”

Foto: Jordy Houkes

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}