Vier mannen verhoord in ondermijningsonderzoek crimineel samenwerkingsverband

Vier mannen verhoord in ondermijningsonderzoek crimineel samenwerkingsverband

REGIO – De politie heeft afgelopen week een onderzoek naar ondermijning afgerond. Vier mannen zijn in dit onderzoek aangehouden en verhoord over hun rol in het faciliteren van hennepkwekerijen en onderdeel zijn van een crimineel samenwerkingsverband. De verdachten komen uit Druten, Beneden-Leeuwen en Tiel.

Op basis van informatie viel de politie op 13 mei in Druten een woning binnen en in Boven-Leeuwen een bedrijfspand aan de Expeditieweg. Beide panden werden doorzocht op basis van de Opiumwet.

Hennepplanten en growshop

Diverse rechercheurs en politieagenten doorzochten op 30 juni een woning in Druten, Nijmegen, twee woningen in Arnhem én een bedrijfspand in Wijchen. In Nijmegen zijn 300 hennepplanten aangetroffen, in Druten 200 planten. In Wijchen is diezelfde dag een growshop aangetroffen.

Hennep-coördinator Ramon Beers, werkzaam in politieteam Tweestromenland over die actie: “Een growshop verkoopt eigenlijk alles wat je nodig hebt voor hennepteelt. Dat kweken is niet zonder gevaar. We zien met regelmaat dan ook branden als gevolg van een illegale kwekerij.” De planten én materialen voor de productie van hennep zijn in beslag genomen en vernietigd.

Tekst gaat verder na de afbeelding:

Foto: Twitter Wijkagent Henry

Crimineel samenwerkingsverband

Begin oktober zijn twee mannen aangehouden in Druten, zij zijn 38 en 39 jaar oud. Het duo wordt verdacht van het deelnemen aan een crimineel samenwerkingsverband. Zij hebben enkele dagen vastgezeten voor verhoor. Op 28 oktober zijn 2 andere mannen aangehouden en verhoord. Het gaat om een 37-jarige man uit Tiel en een 49-jarige man uit Beneden-Leeuwen. Zij worden verdacht van het faciliteren van een hennepkwekerij (toelevering producten, organiseren van de inrichting). De politie meldt dat de verdachten inmiddels weer in vrijheid zijn gesteld in afwachting van de beslissing van de officier van justitie over hun verdere vervolging.

Onder- en bovenwereld

Met een ondermijningsonderzoek pakt de politie het hele productieproces aan: vanaf de growshop tot en met de uiteindelijke afzet van hennep. Criminelen kunnen hun illegale activiteiten- of georganiseerde misdaad- vaak niet uitvoeren zonder de hulp van ‘gewone burgers’. Ook hebben criminelen bijvoorbeeld transport, opslagruimten, woningen en vergunningen nodig. Om het criminele vermogen wit te wassen is de bovenwereld ook van belang. In dit geval is er gebruikgemaakt van bedrijfspanden en een woning om ‘criminele activiteiten’ uit te voeren en veel geld te verdienen door illegale praktijken.

Bestuurlijke aanpak

Daphne Bergman zit namens de burgemeesters in Gelderland-Zuid in een integrale stuurploeg. “Optreden tegen ondermijning vinden wij als lokaal bestuur, maar ook als politie en openbaar ministerie belangrijk. Doel is het gezamenlijk bestrijden van ondermijning. Samen pakken we die vermenging van onderwereld met de bovenwereld aan. We delen informatie over ondermijningsonderzoeken en springen in op zaken die vermoedens tonen van ondermijnende criminaliteit. En vergis je niet, daar gaat heel veel in om, het is een onzichtbare economie. Als organisaties delen we informatie en onderzoeken we signalen van ondermijning,” aldus Bergman.

Beuningen

Bergman is burgemeester in Beuningen. Het afgelopen jaar sloot zij verschillende panden nadat de politie in een woning of bedrijfspand drugs vond. “Sluiting van zo’n pand haalt de roulatie er uit. Het zorgt dat het niet langer als drugspand bekend staat. En dat bevordert de veiligheid en leefbaarheid voor de buurt.“

Meldingen tegen ondermijning

Iedereen kan te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Ziet, hoort of ruikt iemand onraad, dan kan direct contact worden opgenomen met de politie via 112. Zo’n melding kan van belang zijn voor een onderzoek. Anoniem informatie doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem, op nummer: 0800-7000.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}