Voormalig gemeentekantoor Wijchen vanaf nu donorgebouw voor hergebruik materialen

Voormalig gemeentekantoor Wijchen vanaf nu donorgebouw voor hergebruik materialen

WIJCHEN – Het voormalige gemeentekantoor van Wijchen is sinds vandaag officieel een circulair ‘donorgebouw’. Dat houdt in dat een deel van de materialen van het gebouw hergebruikt worden bij het nieuwbouwproject Tussen Kasteel en Wijchens Meer. Voor die nieuwbouw moet ook het leegstaande oude gemeentekantoor gesloopt worden.

"Project gaat nu echt beginnen"

Wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) bevestigde donderdagochtend een houten donorhart op het oude gemeentekantoor. “Het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer gaat nu echt beginnen, en dit is natuurlijk een prachtige start. Het oude gebouw verdwijnt, maar komt weer terug als grondstof voor de nieuwbouw. Op deze manier dragen we meteen een steentje bij aan een duurzamere wereld. Ondertussen gaan we volop verder met de uitwerking van alle plannen. Samen met alle betrokken inwoners en ondernemers. Binnenkort hopen we de eerste uitwerkingen te kunnen presenteren.”

Oogsten

Voor het ‘oogsten’ van materialen uit het oude gemeentekantoor zet aannemer Ter Steege specialist New Horizon in. Dit bedrijf oogstte eerder al tientallen andere gebouwen in Nederland. Zij demonteren eerst al het materiaal dat één op één kan worden hergebruikt, zoals kabelgoten en deuren. Daarna gaan ze het gebouw heel zorgvuldig ontmantelen. Zo wordt goed, herbruikbaar beton gescheiden van materialen die niet bruikbaar zijn voor het recyclen van beton. “Grondstoffen zijn schaars en met wat we hebben, moeten we slim omgaan. Ook levert het een serieuze CO2-besparing op, omdat we geen nieuwe grondstoffen hoeven te winnen”, zegt Ronald van Ommen, gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege.

Begin sloop

Uiteindelijk wordt ongeveer 75 procent van het oude gemeentekantoor hergebruikt. Eind dit jaar worden de eerste materialen uit het gebouw gehaald. In het najaar van 2022 is het oude gemeentekantoor voorgoed uit het straatbeeld verdwenen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}