VVD wil verhogen toeristenbelasting Wijchen voorkomen na hartenkreet ondernemers

VVD wil verhogen toeristenbelasting Wijchen voorkomen na hartenkreet ondernemers

WIJCHEN – De Wijchense VVD werkt aan een amendement op de begroting van de gemeente om een forse verhoging van de toeristenbelasting per persoon per nacht te voorkomen. Dit naar aanleiding van een hartenkreet van lokale horecaondernemers. Het college wil door de toeristenbelasting meer dan te verdubbelen jaarlijks 75.000 euro extra in het laatje brengen.

“Onevenredig hoge belasting zorgt ervoor dat mensen wegblijven”

Met de verhoging zou een nachtje in een hotel belast worden met 2 euro per persoon, en een nacht op een camping met 1 euro. Acht Wijchense ondernemers die overnachtingen aanbieden stuurden daarover een brandbrief aan raadsleden. “Wij verzoeken u dringend om deze buitensporige verhoging, die alleen deze 8 ondernemers treft omdat zij overnachtingen aanbieden, aan te passen”, schrijft men. “Er zijn omliggende gemeenten die nul euro toeristenbelasting hanteren. De gemeente werkt zo vooral verblijfsreactie in die omliggende gemeenten in de hand. Daarnaast zijn andere ondernemers in de gemeente Wijchen met dagrecreatie, producten of diensten niet aan deze lastenverhoging overgeleverd. Het college denkt dat recreanten op evenementen afkomen en dan hun verblijf reserveren. Dat gaat over circa 10 dagen per jaar. De overige 355 dagen van het jaar moeten de recreanten ook naar Wijchen gelokt worden. Op deze dagen kijkt de recreant eerst naar het verblijf en gaat hij zich daar oriënteren op activiteiten. Dit is onevenredig hoge bedrag zal doorslaggevend zijn om níet te verblijven en recreëren in de gemeente Wijchen.” Ook merken de briefschrijvers op dat zij door de coronacrisis zwaar getroffen zijn en dat de recessie die op komst is nog verder zijn sporen gaat achterlaten. “Mensen kijken immers kritisch naar de uitgaven.”

Geen doelbelasting

De VVD, die sowieso al geen voorstander van toeristenbelasting was, neemt de oproep van de horecaondernemers ter harte en werkt aan een amendement op de begroting die het college voorstelt. Die begroting werd al met moeite sluitend gemaakt. Kan het niet verhogen van de toeristenbelasting daar geen gevolgen voor hebben? “Het is sowieso geen doelbelasting waarmee de uitgaven gedenkt worden, dus er hoeven geen plannen in gevaar te komen door het niet verhogen van de toeristenbelasting”, zegt raadslid Wessel Krale. “Bovendien zit er zit nog wel een klein overschot in de begroting die als dekking gebruikt zou kunnen worden. Blijkt dat niet zo te zijn, dan gaan we bekijken wat ervoor nodig zou zijn.” Krale kan nog niet zeggen of het amendement ervoor gaat zorgen dat de belasting tijdelijk niet verhoogd wordt, of structureel niet verhoogd wordt. “In ieder geval willen we de verhoging er voor het komende jaar uit hebben.”

“Lef tonen door terug te komen op besluit”

Voor Krale is het belangrijkste argument dat de sector als erg hard geraakt is door de coronacrisis. “Het zou cru zijn om juist hun nu met een belastingverhoging te confronteren. Dat gaat juist tegen de stroom in. De besluiten die gemaakt zijn over het verhogen van de toeristenbelasting zijn gemaakt voordat de gevolgen van de coronacrisis duidelijk werden. Als de situatie verandert, dan moet je ook het lef tonen om een besluit te nemen dat op dit moment goed is in plaats van in oude gedachtes te blijven hangen. Voor ondernemers die een camping hebben, is deze verhoging bijvoorbeeld procentueel echt heel fors. Dat kun je één op één doorberekenen aan je klanten, maar op dit moment staan de prijzen in deze sector toch al flink onder druk. Dan loop je het risico dat ondernemers zelf voor deze verhoging gaan opdraaien, en dat willen we graag voorkomen hiermee.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}