Wijchen en Druten: Schuldproblemen inwoners in kiem smoren

Wijchen en Druten: Schuldproblemen inwoners in kiem smoren

WIJCHEN/DRUTEN – De gemeenten Wijchen en Druten willen zoveel mogelijk voorkomen dat inwoners in grote financiële problemen geraken.  Daarom gaan beide gemeenten nauw  samenwerken met woningcorporaties, zorgverzekeraars en waterbedrijf Vitens.

Het op tijd signaleren van financiële problemen kan veel leed voorkomen, zeggen Druten en Wijchen. Donderdag 21 februari hebben de wethouders Nick Derks (Wijchen) en Sjef van Elk (Druten) het convenant “Vroegsignalering” ondertekend, met de woningcorporaties Standvast Wonen, Talis en De Kernen.

Huisuitzettingen voorkomen

Veel mensen komen door onverwachte gebeurtenissen als ziekte, een scheiding of baanverlies in financiële problemen. Zij durven daar vaak niet op tijd voor uit te komen, waardoor de problemen enorm verergeren. In samenwerking met andere partijen proberen de gemeenten Wijchen en Druten tijdig in te grijpen. Zo hoopt men bijvoorbeeld huisuitzettingen of een zwaar traject van schuldhulpverlening te kunnen voorkomen.

Beide wethouders zijn enthousiast over de nieuwe vorm van samenwerking. Wethouder van Elk: “We willen er op tijd bij zijn omdat je zo veel leed kunt voorkomen. Het komt nog veel te vaak voor dat inwoners pas bij de gemeente aankloppen als ze geen uitweg meer zien. Dan laten zij ons in paniek bijvoorbeeld weten dat ze nog dezelfde week uit hun huis worden gezet. Door de samenwerking met onze partners kunnen we dit soort situaties voorkomen.”

Vroeg signaleren belangrijk

Wethouder Derks wijst er op dat het hebben van schulden en het leven in armoede er vaak voor zorgen dat mensen niet meer kunnen meedoen in de maatschappij. “Vandaar dat het vroeg signaleren van deze problemen enorm belangrijk is,” zegt Derks.

Verder blijkt uit onderzoek dat het vroeg ingrijpen ook financieel loont. Het snel kunnen oplossen van dit soort problemen bespaart ook veel maatschappelijke kosten.

Mensen schamen zich

“Veel mensen schamen zich voor hun financiële situatie en komen daardoor niet zelf in actie. Bij deze nieuwe aanpak komen medewerkers van ons team Vroegsignalering bij die mensen aan de deur. Wij maken hiervoor gebruik van informatie van onze partners over betalingsachterstanden, die gekoppeld zijn aan postcodes en huisnummers,” zo stelt Derks.

Wethouder Van Elk stelt dat ervaringen met deze werkwijze elders in het land positief zijn. “Die plotselinge confrontatie is voor mensen soms best moeilijk en emotioneel. Maar uiteindelijk zijn zij vaak opgelucht, omdat ze een duwtje in de goede richting krijgen,” aldus Van Elk.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}